Începe Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”, la Chișinău

Sursa foto: TNOB „Maria Bieșu”

Duminică începe, la Chișinău, ediția a 32-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu. Zeci de artişti din 14 țări –  cei mai mulți din România, dar și din Italia, Austria, Bulgaria, Ucraina, Venezuela, Spania, Ungaria - vor evolua pe scena Operei Naționale.

Festivalul și-a deschis porțile la ora 18.00, cu spectacolul  „Otello” de Giuseppe Verdi. 

Iubitorii de operă urmăresc, la ora aceasta, o poveste dramatică despre iubire, gelozie și trădare, interpretată de soliști internaționali, acompaniați de Orchestra Simfonică, Corul și Corul de Copii ale Operei Naționale din Republica Moldova.

Festival de operă și balet, cu zeci de artiști

Până la 29 septembrie, melomanii din Republica Moldova și oaspeții din UE vor avea parte de un program bogat de spectacole. Este vorba de „La Boheme” de G. Puccini, „Lacul Lebedelor" de P. Ceaikovski, „Carmen" de G. Bizet și „Norma” de V. Belinni.

Surpriza ediției din anul acesta va fi grandiosul spectacol de balet în trei acte –  „Spartacus” de A. Haciaturian, pe care artiștii de la Opera Națională din Chișinău îl prezintă rareori, fiind o reprezentație complexă.

În acest spectacol vor evolua soliști și balerini din Republica Moldova, România, Armenia, Polonia, Ucraina și Rusia, acompaniați de Orchestra Simfonică a TNOB „Maria Bieșu”.

Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”, o tradiție

Publicul din Chișinău se va reîntâlni la spectacolul „Norma” cu dirijorul Alexandru Samoilă, originar din regiunea Cernăuți. Maestrul a lucrat zeci de ani cu Maria Bieșu, la Chișinău, fiind deosebit de apreciat pe marile scene ale fostei URSS.

După anul 1990, a devenit un nume important pe marile scene ale lumii libere, grație turneelor susținute în Marea Britanie, Spania, Portugalia, Italia, Japonia, Islanda, Ungaria, Bulgaria, Turcia etc.

Tiberiu Soare, celebru dirijor roman, va veni de la București la pupitrul spectacolului de operă „Carmen”. Alexei Baklan, dirijor și maestru de balet din Polonia, este un alt invitat al festivalului. El a condus Teatrul Municipal de Operă și Balet din Kiev și a dirijat orchestre din Japonia, Coreea, Canada, Mexic, Spania etc.

Eveniment pentru artiști din întreaga lume

„Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu” a devenit o tradiție în lumea muzicii mondiale și este căutat de vedete ale operei și baletului. A ajuns la o ediție foarte importantă și sunt convinsă că este un eveniment de anvergură în Republica Moldova, cu impact social nemaipomenit. Este mult așteptat de spectatorii noștri, dar și mult râvnit de artiști, dirijori din întreaga lume, ca și în acest an. Sunt sigură că ne vom bucura de o sărbătoare de suflet”, a declarat Svetlana Bivol, președinta Uniunii Muzicienilor din Moldova, conform Moldpres.

Trei săptămâni culturale de neratat, în Republica Moldova

Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Culturii, anunță că ne așteaptă trei săptămâni culturale de neuitat și de neratat. „Festivalul care de ani buni este un adevărat brand de țară, e un regal al muzicii și baletului. Iar Chișinăul va redeveni, fie și pentru puțin timp, capitala muzicii lirice. Grație acestui eveniment, suntem mai bine cunoscuți în lume. Artiști de mare școală interpretativă sunt onorați să participe la festival, iar publicul e format în egală măsură de melomanii locali și de turiștii care ne vizitează.

În definitiv, aducem un omagiu nemuritoarei soprane Maria Bieșu, care a marcat profund opera națională și mondială. Festivalul pe care l-a inițiat și care îi poartă numele este un tribut adus artei lirice, dar și personalității sale artistice de excepție. Mă bucur că putem asigura continuitatea muncii sale”, a declarat Andrei Chistol, în cadrul conferinței de presă, dedicate Festivalului Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu.

Este unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Republica Moldova, începând cu 1990, când a fost inițiat de Primadona Operei Naționale, Maria Bieșu. Regretata artistă este considerată una dintre cele mai mari voci de operă ale secolului XX. În 1967, a obținut titlul de „Cea mai bună Cio-Cio-San” din lume, la Concursul Internațional „Miura Tomaki” din Japonia. Născută în 1935, în satul Volintiri, raionul Ștefan Vodă, Maria Bieșu a devenit un simbol al artei lirice.