Evenimentul Zilei > Monden > Începe Festivalul de la Sanremo, invitați speciali Al Bano și Romina Power
Începe Festivalul de la Sanremo, invitați speciali Al Bano și Romina Power

Începe Festivalul de la Sanremo, invitați speciali Al Bano și Romina Power

Astăzi începe cel mai celebru eveniment muzical de televiziune din Italia, celebru și în România, înainte de Revoluție. Ajuns la ediția cu numărul 70, Festivalul de la Sanremo îi are ca invitați de onoare pe Al Bano și Romina Power, care vor prezenta în premieră piesa ”Raccogli l'attimo”, care dă și titlul noului lor album. Festivalul, care va fi difuzat în direct pe canalul italian Rai 1 și de TVR 1.

Festivalul Cântecului Italian de la Sanremo este cel mai mare eveniment muzical de televiziune din Italia. Acesta este de fapt un concurs între cântece prezentate în primă audiție. Prima ediție, care a avut loc între 29 și 31 ianuarie 1951, a fost difuzată de postul de radio RAI Rete Rossa și avut doar trei participanți. Începând cu anul 1955, toate edițiile Festivalului au fost difuzate în direct de către postul de televiziune italian Rai 1.

Mulți artiști internaționali au debutat cu hituri în Italia, grație acestui festival în care, fiecare piesă era cântată de artistul nativ care o prezenta în premieră, dar și de un invitat special internațional. Printre străinii care au urcat pe scena festivalului de la Sanremo amintim: Louis Armstrong , Stevie Wonder, Jose Feliciano, Roberto Carlos, Paul Ank , Yardbirds, Marianne Faithfull etc. Singura artistă din România care a participat ca oaspete internațional la o ediție a festivalului a fost Paula Mitrache cu melodia “Dragostea din tei”, în anul 2004.

Pe de altă parte, festivalul a lansat câțiva dintre cei mai de succes muzicieni italieni: Andrea Bocelli, Paola e Chiara, Giorgia, Laura Pausini,  Eros Ramazzotti sau Gigliola Cinquetti. Mai recent, festivalul e folosit și pentru a desemna intrarea italiană la concursul Eurovision. Festivalul era binecunoscut și în România comunistă, fiind așteptat de români, pentru a asculta cele mai noi viitoare hituri. Păstrând tradiția, și anul acesta TVR va prezenta, în direct, cele cinci seri ale festivalului, pe postul TVR1, de la ora 21,45.

La ediția din acest an s-au înscris 24 de artişti consacraţi şi 8 interpreţi laureaţi ai festivalurilor de tineret ale anului trecut. Aceștia vor intra în concurs pe 4 şi 5 februarie, în cele două secţiuni – „Campioni” şi „Debutanţi”. Cea de-a treia seară a festivalului, desfăşurată sub titlul „Sanremo 70”, va aduce publicului 24 dintre cele mai frumoase piese din istoria festivalului, în interpretarea celor 24 de artişti consacraţi, în duet cu interpreţi italieni sau străini. Vineri, 7 februarie, se va anunța câștigătorul secţiunii „Debutanţi”, iar sâmbătă, 8 februarie va fi cunoscut marele  câştigător al trofeului Sanremo 2020, ales dintre artiştii secţiunii „Campioni”.