De la 1 mai, de când a intrat noul Cod al Muncii în vigoare, au fost înregistrate peste 736.000 de noi contracte de muncă. Dintre acestea, până în momentul de faţă, în jur de 128.000 au şi încetat.
În urma controalelor efectuate de Inspecţia Muncii, 30% dintre cei 128.000 de oameni ale căror contracte au încetat după modificarea Codului Muncii, au continuat să lucreze în registru de zilieri. Conform legii, o persoană poate lucra ca zilier o muncă ce nu necesită calificare şi este ocazională. Asta înseamnă că nu poate lucra în acest regim mai mult de 90 de zile pe an.
Amenzi în valoare de 100.000 de lei şi dosare penale pentru cei care angajează la negru Doar în 1% din cazuri în urma expirării contractelor de muncă, angajatorii au continuat să-şi plătească muncitorii la negru. “Înţelegem nevoile angajatorilor de a reduce costurile cu angajaţii, însă nu trebuie să facă asta pe seama statului", a declarat Sebastian Lăzăroiu, ministrul Muncii.
În situaţia în care o firmă a fost depistată cu mai mult de 5 angajaţi fără contract de muncă şi implicit fără să plătească la stat contribuţiile pentru aceştia, angajatorului i s-a întocmit dosar penal. În urma controalelor s-au dat amenzi în valoare de 100.000 lei.