Un incendiu de amploare, extins pe o suprafață de 20.000 de metri pătrați, a izbucnit în localitatea Sintești, situată în apropiere de București. Sâmbătă seara, în jurul orei 19.00, ISU București-Ilfov a anunțat că intervine cu nouă autospeciale pentru a stinge flăcările care au cuprins vegetația uscată și gunoiul menajer de la marginea localității. Top of Form
Bottom of Form
Incendiu puternic în localitatea Sintești
Sâmbătă seară, un incendiu de mare amploare a izbucnit în localitatea Sintești, autoritățile fiind nevoite să intervină de urgență. ISU București-Ilfov a mobilizat nouă autospeciale pentru a gestiona situația, iar din cauza degajărilor masive de fum, locuitorii din apropiere au primit un mesaj Ro-Alert pentru a fi avertizați în legătură cu pericolul.
„Intervenim pentru stingerea unui incendiu produs în localitatea Sinteşti. Incendiul se manifestă la vegetaţie uscată şi gunoi menajer, cu degajare mare de fum. Au fost alertate 9 autospeciale de stingere. Pentru informarea si avertizarea populatiei a fost remis un mesaj prin sistemul Ro-Alert”, a fost mesajul transmis de către ISU București-Ilfov.
Ulterior, ISU a oferit actualizări, anunțând că incendiul a fost localizat și că flăcările s-au extins pe o suprafață de aproximativ două hectare. „Incendiul este localizat. S-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 20.000 metri pătrați”.
Fostul șef al Gărzii de Mediu a avertizat despre pericolul din această zonă
Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu și cunoscut pentru implicarea sa în combaterea poluării aerului din Capitală, a fost prezent la incendiul din Sintești și a acuzat autoritățile că tolerează astfel de situații. El a subliniat că astfel de incendii, care au loc frecvent în zonă, sunt o sursă majoră de poluare și sunt ignorate de stat.
„Așa arată un teatru de război în apropierea Bucureștiului, București care pierde 30.000 de vieți în doar câțiva ani din cauza poluării aerului. Poluarea se întinde pe foarte mulți kilometri”, a spus Berceanu, atrăgând atenția asupra gravității problemei.
Berceanu a explicat că poluarea generată de astfel de incendii se întinde pe kilometri întregi și afectează sever calitatea aerului din Capitală și împrejurimi.
„Arderile de aici din Sintești sunt necontrolate de stat nu pentru că nu pot, ci pentru că nu vor. Din păcate toți suportăm poluarea asta, o respirăm și ziua și noaptea. Este foarte grav ce se întâmplă. Fumul a fost vizibil din partea de nord a Bucureștiului, vă dați seama ce incendiu a fost”,”, a declarat el într-o transmisiune live pe Facebook, adăugând că efectele poluării sunt resimțite atât ziua, cât și noaptea de toți locuitorii.
Al doilea incendiu în mai puțin de zece zile
Incendiul de sâmbătă din Sintești este al doilea care are loc în mai puțin de zece zile în aceeași localitate. Pe 21 septembrie, un incendiu similar a izbucnit în zonă, potrivit Asociației Civice „Iar Miroase”, care luptă împotriva poluării din această regiune. „Muntele de gunoi de la Sintești-Vidra a luat foc! Din nou. Locuitorii vorbesc despre pocnituri în timp ce flăcările avansează. Din nou, cetățenii au fost cei care au semnalat incendiul, fără a primi vreun avertisment Ro-Alert din partea autorităților”, scriau reprezentanții asociației pe pagina lor de Facebook, sfătuind oamenii să închidă geamurile pentru a evita inhalarea fumului toxic.
Reprezentanții asociației au subliniat că incendiul din 21 septembrie a fost cel de-al patrulea din zonă, după alte trei incidente similare în luna august. În toate aceste cazuri, reacția autorităților a fost considerată inexistentă. „A patra oară, după ce s-a mai aprins pe 10, 20 și 26 august. Oare autoritățile vor emite vreodată o alertă prin Ro-Alert? În celelalte trei cazuri, am cerut informații de la Ministerul Afacerilor Interne, ISU și Garda de Mediu, dar tot ce am primit a fost un număr de înregistrare. Rușinos!”, au comentat reprezentanții asociației.
Pe lângă incendiul de la depozitul de gunoi, aceștia au mai observat că și furnalele din Sintești au fost pornite în același timp, ceea ce înseamnă că tone de cabluri și alte deșeuri sunt arse simultan. Această situație gravă, susțin ei, accentuează problema poluării masive din zonă, care este tolerată fără măsuri eficiente din partea autorităților.