Un incendiu de proporții a izbucnit, în această seară, în localitatea constănțeană Agigea. Peste șase hectare de vegetație uscată a luat foc. La fața locului s-au deplasat mai multe mașini de pompieri, care încearcă să stingă focul.
Un incendiu foarte puternic de vegetație uscată a izbucnit, în această seară, la Agigea, în județul Constanța, acesta extinzându-se la un parc cu mașini dezmembrate, din apropiere, de pe strada Rândunelelor.
La fața locului au intervenit mai multe autospeciale de pompieri pentru stingerea incendiului.
În urma incendiului au ars aproximativ 6 hectare de vegetație uscată și 13 autoturisme.
Incendiul de la Agigea a fost provocat?
Din primele informații, incendiul se pare că ar fi fost provocat. Este cunoscut faptul că mulți fermieri români preferă să dea foc miriștilor în loc să le curețe. Cum Agigea este o zonă unde vântul este destul de puternic, focul s-a extins și la depozitul din apropiere.
Din cauza faptului că foarte mulți dintre producătorii agricoli dau foc miriștilor, România este cea mai afectată țară din Uniunea Europeană de incendiile vegetație, potrivit unui raport al Comisiei Europene pentru anul 2020.
Dacă în trecut incendiile de vegetație erau prezente doar în zona mediteraneană, odată cu schimbările climatice și încălzirea globală, incendiile au început să devină o amenințare tot mai mare și pentru Europa Centrală și de Nord.
În 2021, o serie de incendii devastatoare au coincis cu valuri de căldură record, mai întâi în iunie și apoi la sfârșitul lui iulie și până la jumătatea lui august. Acestea au afectat țări din întreaga regiune mediteraneană, inclusiv Turcia, Grecia, Italia, Franța, Albania, Macedonia de Nord și Spania, Algeria și Tunisia în nordul Africii, țări din Orientul Mijlociu, precum Liban și Israel.