Incendiul de a Colectiv nu a fost o întâmplare. De ce funcționează cluburile morții

Incendiul de a Colectiv nu a fost o întâmplare. De ce funcționează cluburile morții

Incendiul înfiorător de la clubul Colectiv se poate repeta oricând în orice club pentru că nimănui nu-i pasă de siguranța clienților. Patronii se gândesc la profit maxim cu investiții minime și autoritățile dau avize fără verificări serioase sau chiar pe șpagă.

400 de persoane înghesuite într-un club cu o singură cale de evacuare, la un concert cu spectacol pirotehnic. Un spectacol pirotehnic organizat în interior!  Artificiile au aprins învelișul din burete al stâlpilor de lângă scenă și apoi tavanul din lemn.

Așa s-a produs incendiul în care au murit 27 de persoane, până sâmbătă la ora 4.00. Alte 162 de persoane sunt în stare gravă prin spitale. Medicii din 12 spitale din București se zbat să salveze viețile acestora. Nu știm câți vor reuși să supravieuiască arsurilor grave.

Un coșmar de Halloween care nu șochează numai România. Este al doilea cel mai grav incendiu din lume consumat într-un club. În Brazilia s-a mai întâmplat așa ceva.

Ne puteți urmări și pe Google News

Peste suferința oribilă a celor care au fost prinși în incendiul de la clubul Colectiv se adaugă momentele înfiorătoare pe care le trăiesc rudele victimelor. Mulți dintre părinții celor care au murit sau sunt internați în spitale nu aveau informații despre situația copiilor lor. Autoritățile nu pot indentifica unele dintre victime. Este un coșmar în adevăratul sens al cuvântului.

Un coșmar care aștepta să se petreacă și care ar putea să aibă loc oricând în multe dintre cluburile din București. Un coșmar care e produs de modul în care funcționează lucrurile în România.

Într-o parte sunt patronii de cluburi care nu dau doi bani pe siguranța clienților. Tot ce îi interesează este să-și burdușească spațiul cu cât mai mulți clienți și să vândă cât mai mult în fiecare seară. Dacă se poate să umple clubul la capacitate triplă o vor face. Mulți dintre ei ei nu sunt interesați nici măcar să aibă săpun la toaletă, ce să mai vorbim despre investiții care puteau evita coșmarul de la Colectiv. Un simplu sistem de stingere a incendiilor care stropește apă din tavan salva viețile tuturor.

Nu ar trebui să fie așa ceva obligatoriu pentru orice spațiu public unde se adună atât de multă lume la un loc?

În partea cealaltă sunt autoritățile responsabile cu ceea ce se numește ”prevenirea și stingerea incendiilor”.

Teoretic avem legi și instituții care ar fi trebuit să oblige patronii de cluburi să facă investiții pentru limitarea efectelor unui incediu. Practic patronii fac ce vor ei și primesc avize fără să respecte condițiile impuse de lege. Asta se întâmplă numai și numai pentru că statul este încă foarte corupt.

Coșmarul de la clubul Colectiv nu este o întâmplate nefericită care nu putea să fie evitată. Sunt zeci de cluburi în București unde situația este identică. Amenajate în clădiri vechi sau care au avut altă destinație, cu investiții minime, fără nicio preocupare pentru siguranța clienților, toate nu ar funcționa o secundă dacă autoritățile le-ar aplica strict legea. Sau ar funcționa numai după ce proprietarul ar cheltui sume considerabile pentru modificări, amenajări și instalarea unor sisteme conforme cu anul în care ne aflăm. Toți cei care au emis avizele pe baza cărora funcționa acest club sunt la fel de vinovați ca patronul iresponsabil.

Probabil că unii dintre ei încasau și șpăgi lunare pentru a permite funcționarea clubului.