Mare dreptate aveau părinții noștri când ne acuzau că le-am scos peri albi. O confirmă cercetătorii de la Universitatea Columbia care susțin că, într-adevăr, stresul provoacă încărunțirea.
Marea descoperire a savanților de la Universitatea Columbia este că acest proces este reversibil. Astfel, părul celor care au încărunțit recent poate reveni la culoarea naturală dacă se elimină motivele de stres, scrie dailymail.co.uk.
Veștile sunt bune, însă, și pentru cei care nu reușesc să se relaxeze. Potrivit savanților de la Universitatea Columbia, într-o bună zi, în farmacii vor apărea medicamente care să ne ajute să ne recăpătăm culoarea naturală a părului. Și nu e vorba numai de podoaba capilară, ci și de barbă sau părul de pe corp.
Pentru a realiza această cercetare, oamenii de știință au creat o nouă tehnică imagistică care analizează pigmentul de pe tot firul de păr, de la rădăcină până la vârf.
„Folosind această metodologie, similară dendrocronologiei în care inelele de copac reprezintă ani trecuți, lungimea părului reflectă timpul și axul părului este privit ca o scară fizică de timp a cărei regiune proximă cu scalpul a fost produsă cel mai recent, iar vârful firului de păr reprezintă săptămânile sau chiar lunile din trecut, în funcție de lungimea părului”, spun cercetătorii care au calculat că părul uman crește un centimetru în fiecare lună.
După aceste constatări, cercetătorii au evaluat cantitatea de melanină - care conferă părului culoarea sa - și au analizat ce proteine au fost prezente în diferitele etape ale creșterii firului de păr. Analiza celor aproape 400 de fire de păr luate de la 14 persoane a scos la iveală lucruri interesante. Astfel, unele fire de păr erau albe în vârf, dar colorate la bază, practic o dovadă că procesul de încărunțire e reversibil.
Studiul nu a putut dovedi că eliminarea stresului a declanșat inversarea încărunțirii, dar oamenii de știință cred că aceasta este cea mai probabilă explicație.
În studiul lor, savanții de la Columbia au ajuns la o concluzie interesantă nu numai în ce privește încărunțirea, ci întreg procesul de îmbătrănire : „Datele noastre susțin cu tărie ideea că îmbătrânirea umană nu este un proces biologic liniar și ireversibil și, drept urmare, poate, cel puțin parțial, să fie oprită sau chiar inversată”.