Cele mai importante sectoare economice vor fi şi cel mai afectate în următorii ani, arată un raport al KPMG.
Turismul, transporturile, să- nătatea, energia şi serviciile financiare sunt printre cele mai expuse sectoare la riscurile schimbărilor climatice, potrivit unui raport al KPMG. Firma de audit a împărţit sectoarele industriale în trei zone, în funcţie de siguranţă, incluzând în zona sigură doar industria alimentară, pe cea chimică şi telecomunicaţiile.
„Putem lua ca exemplu un sector cum e cel alimentar şi al băuturilor. Se presupune că prezintă un risc scăzut şi, cu toate astea, evenimente recente au arătat că această industrie este extrem de vulnerabilă la riscurile legate de climă, cum ar fi o creştere a costurilor cu materii prime din agricultură“, se arată în raport. Poluarea costă În cazul încălzirii globale cu 5-6 grade C, lucru care s-ar putea întâmpla în următorii zeci de ani, analiştii economici estimează o medie de 5%-10% pierderi anuale din PIB-ul global. Ţările sărace vor suferi costuri care pot ajunge la 10% din PIB, se arată în raport. Transporturile reprezintă un „contribuabil de bază“ la emisiile gazelor cu efect de seră, însumând 13% din total, alături de sectorul aviaţiei, cu 3,5%. În industria aeronautică, emisiile au crescut cu 87% din 1990 până în prezent.
Sectorul energetic este cu mult mai bine pregătit decât toate celelalte sectoare aflate în „zona periculoasă“, dar problemele legate de schimbările climatice cu care se confruntă fac din el cel mai riscant dintre cele 18 sectoare incluse în studiu. În România, sectoarele de rafinare, producţia de energie termică, metale feroase, sticlă şi materiale ceramice, celuloză şi hârtie vor fi afectate direct de schimbările climatice. MĂSURI Drepturi de emisii limitate Limitele impuse României de Uniunea Europeană în privinţa emisiilor de CO2 şi de noxe au dus la reducerea numărului de certificate de emisie alocate iniţial companiilor. „Producţia de energie termică, rafinăriile, procesarea metalelor feroase, producţia de sticlă şi materiale ceramice, celuloză şi hârtie vor fi în mod direct afectate“, potrivit lui Şerban Toader, senior partner al KPMG România.
Oficiali ai UE au dat asigurări că firmele din aceste sectoare puternic poluante vor fi protejate prin reglementări speciale. Schimbarea climei a aruncat planeta în criză Încălzirea globală şi efectele sale negative au aruncat deja planeta în criză, iar sectorul energetic încearcă să ascundă de public amploarea acestei crize, a apreciat recent James Hansen, principalul specialist al NASA în probleme de climă.
„Emisiile de dioxid de carbon în atmosferă au atins deja un nivel periculos“, de 385 de particule per milion (PPM), ceea ce reprezintă un „punct critic“, a explicat Hansen, citat de AFP. Omul de ştiinţă american, actualmente director al Institutului Goddard de Studii Spaţiale din New York, este de părere că „există mijloace de rezolvare a problemei“ gazelor cu efect de seră. El propune închiderea, până în 2030, a tuturor centralelor cu cărbune, şi taxarea masivă a emisiilor acestora, până atunci. Hansen mai sugerează interzicerea construirii de noi centrale energetice, dacă acestea nu au şi un sistem de captare a propriilor emisii poluante. Diversiune şi premeditare Principalul obstacol în calea „salvării planetei“ nu este de ordin tehnologic, afirmă Hansen, care în 2006 a fost nominalizat de revista „Time“ printre cei mai influenţi 100 de oameni ai prezentului. Grav e că „industria energetică induce în eroare publicul şi responsabilii politici asupra cauzelor schimbării climei“, afirmă Hansen, adăugând că „situaţia este similară cu cea a producătorilor de ţigări: ei ştiu că fumatul cauzează cancer, dar au angajat oameni de ştiinţă să demonstreze contra AVERTISMENT OMS Sănătatea umană, în pericol Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat ieri un apel la luarea de măsuri urgente în lupta contra încălzirii globale, ale cărei consecinţe pentru sănătatea umană au început să se facă simţite. „Sunt necesare acţiuni urgente pentru diminuarea impactului încălzirii globale în urmă toarele decenii“, a spus Margaret Chan, directoarea generală a OMS.
Creşterea temperaturii medii a planetei este de natură să ucidă prin manifestări precum valuri de caniculă, inundaţii, uragane şi secetă, printre multe altele. Toate aceste fenomene afectează calitatea apei, favorizând apariţia a nenumărate boli.