Într-o perioadă dificilă din punct de vedere social și economic, varianta practicării sportului este ideală pentru a anihila stresul și a pune organismul în mișcare.
Nu pot fi neglijate nici kilogramele în plus care, inevitabil, se adună din cauza lipsei mișcării cotidiene.
Înainte de orice antrenament trebuie să faci o încălzire executată temeinic, pentru a fi sigur că organismul este pregătit pentru efort. Iată 5 pași pe care trebuie să-i urmezi, conform gymsport.ro.
În momentul în care începi să faci încălzirea, fluxul sangvin și ritmul cardiac cresc într-un ritm lent și pregătesc mușchii pentru perioada care urmează, cea de antrenament intens. Temperatura mușchilor va crește lent și le va permite să se adapteze efortului ce urmează, fără să fie luați brusc prin surprindere.
Fără executarea mișcărilor de încălzire, care este practic o perioadă de tranzit la efort, se poate ajunge la întinderi musculare sau chiar rupturi. Ca durată, încălzirea ar trebui să ajungă la 10 minute.
- Mai întâi lucrează la partea superioară a corpului. Fă încălzire pentru gât, înclinând capul de la stânga la dreapta, scopul fiind să-l lipești de umăr. Execută această mișcare minimum 30 de secunde. Apoi, preț de același interval mișcă-ți capul din față către spate, lipind bărbia de piept, apoi ducând privirea către tavan.
De asemenea, rotește capul de la stânga spre dreapta, pe urmă fă mișcarea și în sens opus.
- Un exercițiu ce poate părea banal, dar care este foarte eficient, se numește „fereastra” și, în copilărie, fiecare l-a excutat în timpul orelor de sport. Ține mâinile apropiate lângă piept, întinde-le lateral ca și cum ai deschide larg o fereastră. Inspiră adânc, apoi expiră și du mâinile în zona pieptului. Mișcările trebuie repetate timp de două minute.
- Urmează încălzirea mușchilor abdominali. Primul set de exerciții este reprezentat de de aplecările în lateral, ținând mâinile pe lângă corp și încercând să atingi genunchii cu palmele. Apoi, la al doilea set ține mâinile în șold și picioarele fixe și încearcă să te rotești spre stânga și spre dreapta.
- La încălzire nu ar trebui neglijați nici mușchii fesieri. Încălzirea lor se execută prin aplecare în față, în timp ce încerci să atingi cu mâinile vârfurile pantofilor. Prin această mișcare se încălzesc și mușchii abdominali.
- Picioarele nu au nevoie de multe exerciții de încălzire, pentru că după ce ai executat mișcările de la primele patru puncte temperaturi din mușchi a crescut la nivelul întregului corp. Sunt indicate totuși, pentru picioare, câteva fandări sau întinderi. Un exercițiu foarte eficient este cel în care te sprijini de un perete cu o mână - fără punct de suținere este și mai bine - iar cu cealaltă mână tragi un picior în sus, pe la spate. Acest exercițiu este des folosit și de sportivii de performanță.
În cazul în care simți că nu ești suficient încălzit, pentru a trece la activitatea fizică, repetă exercițiile explicate mai sus.