Încălzirea climatică omoară, anual, 300.000 de oameni

Încălzirea climatică omoară, anual, 300.000 de oameni

Aproximativ 300.000 de persoane mor, anual, din cauza schimbărilor climatice, 90% dintre cazuri având legătură cu "degradarea treptată a mediului înconjurător", se arată într-un amplu raport privind impactul schimbărilor climatice asupra omului, realizat de Forumul Umanitar Global şi publicat astăzi.

Aproape toate decesele se înregistrează în ţările aflate în curs de dezvoltare, care se estimează că au generat mai puţin de unu la sută din cantitatea globală a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Raportul mai precizează că schimbările climatice sunt responsabile şi de 45 de milioane de persoane care suferă de foamete cronică.

În următorii 20 de ani, cifră s-ar putea dubla, în contextul creşterii preţurilor la alimente.

Ne puteți urmări și pe Google News

Viitorul sună rău

Peste 300 de milioane de oameni sunt grav afectaţi de încălzirea climei, specialiştii estimând chiar o dublare a acestui număr până în 2030.

Potrivit preşedintelui forumului, fostul secretar general al ONU Kofi Annan, schimbările climatice reprezintă cea mai mare provocare a timpurilor noastre la adresa umanităţii, provocând suferinţă pentru sute de milioane de oameni din lumea întreagă".

Analiza trage un nou semnal de alarmă în privinţa gravităţii problemei care şi-a găsit locul printre priorităţile declarate ale liderilor lumii.

Annan a avertizat azi, la Londra, că predicţiile raportului se vor împlini dacă ţările nu reuşesc să ajungă la un acord "global, eficient, corect şi obligatoriu de aplicat" în privinţa schimbărilor climatice, la Conferinţa Naţiunilor Unite privind Clima, programată în decembrie, la Copenhaga.

Forumul Umanitar Global susţine că nivelul temperaturii va creşte cu aproape două grade Celsius, ceea ce ar fi o adevărată "catastrofă".

Sursa: Mediafax