ÎNCĂIERARE pe ouăle de AUR ale HIDROELECTRICA

ÎNCĂIERARE pe ouăle de AUR ale HIDROELECTRICA

Ministerul Energiei vrea să numească la Hidroelectrica Consiliu de Supraveghere provizoriu ceea ce nemulţumeşte acţionarul minoritar, Fondul Proprietatea.

"Suntem dezamăgiţi că Ministerul Energiei a ales să propună un alt Consiliu interimar la Hidroelectrica. Cea mai valoroasă companie din România are nevoie de stabilitate, predictibilitate şi profesionişti de top în Consiliul de Supraveghere. Actuala propunere nu respectă dispoziţiile privind guvernanţa corporativă din Legea 111/2016, care stabileşte criterii profesionale şi proceduri transparente de selectare a membrilor Consiliilor de Supraveghere din companiile de stat", arată Greg Konieczny, CEO Fondul Proprietatea şi manager de portofoliu, într-un comunicat de presă.

Hidroelectrica a înregistrat în 2016, anul în care a ieşit practic din insolvenţă, un profit brut record de 1,5 miliarde de lei, potrivit datelor preliminare ale companiei. Astfel, în 2016, Hidroelectrica a reuşit să lucreze la o marjă substanțială a profitului brut de 45% şi urmează să fie listată la bursă.

"Menţinerea stării actuale de provizorat ar putea întârzia şi afecta grav IPO-ul Hidroelectrica. Este foarte posibil ca această situaţie să aibă ca efect diminuarea valorii companiei la listare, scăderea încrederii investitorilor în oportunitatea de a investi în Hidroelectrica, şi, nu în ultimul rând, prejudicierea acţionarilor săi, statul român şi Fondul Proprietatea. Cetăţenii români/ contribuabilii ar putea fi, la rândul lor, prejudiciaţi", se mai arată în comunicat.

Ministerul Energiei a transmis, vineri, către Hidroelectrica, propunerile sale privind noii membri ai Consiliului de Supraveghere al producătorului de energie, cu menţiunea că aceştia vor fi numiţi provizoriu, pentru o perioadă de patru luni, potrivit unui document publicat pe site-ul Hidroelectrica.

Propunerea va fi discutată în Adunarea Generală a Acţionarilor Hidroelectrica din data de 19 aprilie.

Propunerile ministerului sunt Ioana-Andreea Lambru, Dorin-Liviu Nistoran, Gheorghe-Gabriel Gheorghe, Laurenţiu-Dan Tudor, Horia-Marian Gâmbuţeanu şi Andreea Negru-Ciobanu.

Propunerea Fondului Proprietatea, care deţine 20% din acţiunile companiei şi are dreptul să numească un reprezentant în Consiliu , este Oana Truţă, cea care ocupă şi acum această funcţie.

Convocatorul iniţial al şedinţei AGA din 19 aprilie prevedea numirea unor membri în CS cu mandat de patru ani, însă, în documentul transmis vineri, Ministerul Energiei cere suplimentarea ordinii de zi cu unele puncte care privesc desemnarea acestor persoane drept membri provizorii ai CS, pentru o perioadă de patru luni.

De asemenea, se solicită revocarea actualului Consiliu de Supraveghere, al cărui mandat expiră la 20 aprilie.

Potrivit actului constitutiv al Hidroelectrica, compania este condusă de un Consiliu de Supraveghere, format din şapte membri, numiţi de AGA, şi de un directorat, supravegheat de CS. Actualii membri ai CS sunt: Ana Bucheru, Elena Voicu, Nicu Romeo Susanu, Ionuţ Purica, Mihai Daniel Aniţei, Robert Cosmin Pană, Oana Truţă.