ÎNCĂIERARE la Muzeul Ţăranului Român. ANARHIŞTII ruşi i-au luat la PALME pe români | MULTIMEDIA

Unul dintre invitaţii festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World România, Alexei Plutser-Sarno - membru al grupului Voina ("război" în limba rusă) din Rusia, a pălmuit, aseară, un tânăr din public care făcuse câteva remarci incomode la adresa manifestărilor grupului.

Grupul Voina din Rusia a fost unul dintre invitaţii festivalului de film şi este descris pe site-ul evenimentului ca fiind "un grup de artişti activişti ruşi". Unul dintre liderii grupului Voina, Natalia Sokol, defineşte mişcarea că fiind "o grupare artistică anarhistă punkistă".

Grupul în cauză a prezentat aseară, în timpul festivalului, un montaj filmat al campaniei "Voina Wanted", în timpul căreia membrii grupului afişează bannere uriaşe în centrul mai multor oraşe, protestând astfel împotriva poliţiei ruse. Trei scene de impact au stârnit reacţii ulterioare din partea publicului.

Prima dintre acestea îi avea în prim-plan pe membrii grupului Voina care au încercat să amplaseze posterul pentru câteva minute pe clădirea Senatului României şi pe cea a Muzeului de Istorie Naţională a României din Bucureşti. Cea de-a doua scenă îi surprinde pe membrii grupului scriind pe zăpadă cuvântul "Voina" cu un amestesc lichid format din urină, fecale şi apă sfinţită.

A treia scenă, filmarea unui protest al grupului în Rusia, care s-a terminat cu arestarea unor membri. "Kasper, protestatar în vârstă de doi ani, este reţinut de poliţie", este explicaţia subtitrată de realizatorii filmului pe imaginile care îl prezentau pe copilul de doi ani al cuplului Oleg Vorotnikov - Natalia Sokol aflat în braţele unui poliţist rus, timp în care cei doi lideri "Voina" erau reţinuţi. Pe numele celor doi lideri ai grupului, poliţia rusă a emis un mandat internaţional de urmărire. Oleg Vorotnikov a fost închis patru luni într-un penitenciar din Sankt Petersburg, după o acţiune în care a răsturnat mai multe maşini ale poliţiei în faţa Muzeului Naţional al Rusiei. Faimosul artist de graffiti anonim, britanicul Bansky, a plătit o cauţiune consistenta pentru eliberarea lui Vorotnikov, care în prezent se ascunde de autorităţile ruse. <iframe src="http://www.youtube.com/embed/40BNBspjWDE" frameborder="0" height="315" width="620"></iframe>

Revenind la Muzeul Ţăranului Român, această ultimă scenă a declanşat comentariile unui tânăr spectator aflat în sală, care a apreciat drept "laşă" acţiunea liderilor Voina de a aduce un copil de doi ani în mijlocul unui protest cu potenţial violent şi de a-l folosi drept "scut".

Yana Sarna, unul dintre cei doi membri ai grupului prezenţi la Bucureşti, l-a invitat pe spectator alături pe scenă: "Dacă noi suntem laşi, atunci vino şi tu aici în faţă", relatează Hotnews.

Spectatorul s-a alăturat celor doi invitaţi ruşi şi, înaintea oricărui alt schimb de replici, Alexei Plutser-Sarno, autorul conceptelor grupului Voina, l-a pălmuit pe spectatorul român în faţa sălii. A urmat o încăierare de câteva secunde, conflictul fizic fiind întrerupt de intervenţia lui Armand Goşu, moderatorul şi traducătorul dezbaterii. Din sala s-au strigat câteva huiduieli la adresa invitatului rus, dar a existat şi o intervenţie din partea unui român care l-a acuzat pe spectatorul pălmuit de o atitudine "provocatoare".

Dezbaterea s-a încheiat fără ca vreunul dintre invitaţii ruşi să-şi ceară scuze pentru gest. A făcut-o regizorul Alexandru Solomon, directorul festivalului, care a prezentat scuze publicului prezent.

Acţiunile Grupului Voina

Printre acţiunile grupului Voina s-a numărat:

  • desenarea unui penis uriaş pe podul care duce la sediul FSB din Sankt Petersburg;

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/JJ7v5lrkT_4" frameborder="0" height="315" width="620"></iframe>

  • cinci cupluri făcând sex în public în Muzeul de Biologie din Moscova în ziua premergătoare alegerilor din 2008 ca răspuns la îndemnul lui Dmitry Medvedev de creştere a natalităţii în Rusia;

  • proiectarea în timpul nopţii a unui craniu cu oase pe clădirea Parlamentului Rusiei.

La Bucureşti, membrilor grupului Voina nu le-a fost permisă afişarea bannerului "Voina Wanted" pe clădirea Senatului şi a Muzeului de Istorie, pentru că nu aveau autorizaţie. Reacţia autorităţilor în alte oraşe europene a variat de la confiscarea bannerelor la Barcelona până la afişarea acestora pe scările din fata catedralei londoneze St. Paul sau pe trotuarul de pe malul Tamisei opus muzeului Tate.

EXPOZIŢIE DE FOTOGRAFIE A GRUPULUI VOINA ÎN PRAGA <iframe src="http://www.youtube.com/embed/H91qe7gui20" frameborder="0" height="315" width="620"></iframe>