Încă un român a fost arestat pentru crimă în Italia

Încă un român a fost arestat pentru crimă în Italia

Un tânăr de 20 de ani, din Bacău, este cercetat pentru uciderea unui bătrân care i-ar fi făcut avansuri sexuale. Românul susţine că era în legitimă apărare.

O crimă comisă de un român în Italia inflamează şi mai tare spiritele în Peninsulă. Claudiu Stoleru are 20 de ani şi este acuzat că a ucis un bătrân care-l luase ca ajutor în casă pentru că bărbatul, în vârstă de 60 de ani, îi făcea avansuri sexuale încontinuu. Stoleru a fost arestat în noaptea de joi spre vineri şi şi-a mărturisit crima, spunând că a fost în legitimă apărare. Primarul localităţii în care s-a petrecut totul a cerut în piaţa publică pedeapsa cu moartea pentru astfel de cazuri.

Claudiu vorbise cu mama lui chiar marţi, cu o zi înainte de a comite crima, şi-i spusese că totul este bine, că are de gând să-şi închirieze o casă şi i-a dat asigurări că se înţelege bine cu oamenii pentru care lucrează. Împuşcat cu bolţuri Claudiu Stoleru s-a născut la Galaţi, locuia în Bacău şi era în Italia din octombrie 2007. În ultima perioadă, el îi ajuta pe Luigi Meche (60 de ani) şi pe Luciana Rambaldo (57 de ani) să-şi văruiască locuinţa pe care o deţineau în regiunea Verona, în localitatea Logagnano di Sona. După cum le-a mărturisit mai târziu carabinierilor, românul era foarte deranjat de faptul că Luigi îi făcea avansuri sexuale.

Stoleru le-a declarat carabinierilor că se certa cu Luigi, soţia acestuia a intervenit şi s-a iscat un scandal. De faţă cu el, Luigi şi-a ucis soţia şi l-a atacat şi pe el. Aflat în legitimă apărare, Stoleru l-a lovit mortal pe italian. Sergio Dalmonte, şeful corpului de intervenţie al carabinierilor din Verona, a declarat agenţiei italiene ANSA că l-au ridicat pe Claudiu Stoleru când încerca să se îmbarce pe un vapor în Portul Civitavecchia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Consulul Tiberiu Dinu ne-a spus că, din informaţiile pe care le deţine până acum, Stoleru l-a omorât pe Luigi Meche cu un pistol cu bolţuri, cu care a tras 15 cuie. Soţia italianului a fost găsită strangulată în dormitorul ei. Autopsia a stabilit că moartea bătrânilor a avut loc miercuri, între orele 16.00 şi 22.00.

VICTIME. Luciana Rambaldo şi Luigi Meche

Femeia, ucisă de propriul soţ?

Corpurile celor doi soţi au fost găsite imediat după miezul nopţii de către nepotul lor, Simone Veronesi (35 de ani): Luigi avea mâinile legate la spate şi capul zdrobit, femeia era strangulată şi avea pe ea doar un tricou. Simone a alertat autorităţile. Consulul român la Milano, Tiberiu Dinu, a fost informat că e posibil ca femeia să fi fost ucisă chiar de soţul ei, omorât la rândul său de Claudiu.

Luigi Meche era şeful alpiniştilor din Lugano ce aparţinea de Asociaţia Naţională a Alpiniştilor, iar primul suspect a fost nepotul Simone Veronesi. La extrem: pedeapsa cu moartea

Primarul localităţii Lugagnano din Sona - Gualtiero Mazzi, ales pe listele Ligii Nordului - a anunţat arestarea lui Claudiu Stoleru în piaţa publică, în timpul celebrării Zilei Eliberării, o sărbătoare naţională italiană. Mazzi, care tocmai a fost ales, zilele trecute, în funcţia de primar, a încercat să se folosească de această arestare pentru a lăuda eficienţa carabinierilor. El a dovedit o atitudine extremă, declarând că, „mai mult ca oricând, e necesar să aplicăm pedeapsa maximă“. „În asemenea cazuri, ar trebui luată în calcul pedeapsa cu moartea, cu toate că trăim în Italia, ţara Papei“, a propus politicianul.

Preşedintele Partidului Identitatea Românească, Giancarlo Germani, militează pentru intervenţia comunităţii româneşti - pentru schimbarea mentalităţii alor noştri -, dar şi a Guvernului României. „Este un moment foarte greu aici, pentru români, e o ruşine grea“.

MEDIATIZARE. Presa italiană a relatat pe larg cazul „Claudiu Stoleru“ NU BEA, NU FUMA

„Sora lui a fost, demult, violată“

Mama lui Claudiu, Carmen Dumitru, a aflat cu stupefacţie, de la televizor, despre fapta fiului său şi urmează să contacteze autorităţile române din Italia. „Nu-mi vine să cred... marţi am vorbit cu el şi era bine dispus“, a spus femeia, care ne-a povestit că primii care au ajuns în Peninsulă şi şi-au chemat copiii acolo au fost ea şi al doilea ei soţ. Tatăl bun al lui Claudiu a murit când el era în clasa a II-a. Acum, femeia e bolnavă, stă în satul Prisaca, judeţul Bacău, şi speră să ia legătura cu băiatul ei. Înainte de a se ocupa de zugrăvit, cu 7 euro pe oră, Claudiu lucrase la o seră şi la încărcat lemne. Urma să-şi facă acte legale.

Profesorii din Bacău ai lui Claudiu spun că era un băiat „la locul lui“. Primarul din comuna băcăuană Bereşti-Tazlău, fost director al şcolii la care a învăţat Claudiu Stoleru, îşi aduce aminte că era un elev mediocru, dar cuminte. Fosta sa dirigintă, Ortensa Ţâţaru, spune acelaşi lucru: „Peaici n-a făcut nimic rău. Nu bea, nu fuma, nu-i plăcea scandalul. Băiatul se înţelege bine cu tatăl vitreg“.

Claudiu a fost amendat de Poliţia Bacău pentru un furt comis în 2007. ALARMĂ

S-a dublat numărul de infracţiuni comise de români în Italia În patru luni, cât într-un an. Numărul infracţiunilor comise de români pe teritoriul Italiei se dublează de la an la an. Aşa reiese dintr-un bilanţ al Biroului Naţional Interpol, care arată că anul trecut au fost predate autorităţilor italiene 36 de persoane care au comis infracţiuni pe Peninsulă, cifră dublă faţă de 2006.

Ultimele două cazuri celebre:, „Romulus Mailat“ şi „ Ioan Rus“, doi români acuzaţi de omor, respectiv viol. Şi mai îngrijorător, statisticile de anul acesta arată că numărul de furturi, tâlhării sau omoruri comise în Italia se va dubla din nou: în doar patru luni, poliţiştii români au trimis deja în Peninsulă 33 de infractori.

„În topul infracţiunilor comise anul trecut de conaţionalii noştri în Italia stau omorurile, cazurile de tâlhărie şi trafic de fiinţe umane, însă anul acesta, furturile au fost cele mai întâlnite“, a precizat comisarul-şef Cătălin Ionescu, şeful Biroului Naţional Interpol.

Potrivit acestuia, printre factorii care au contribuit la dublarea numă rului de infracţiuni comise în străinătate se află trecerea la frontieră către statele din cadrul Uniunii Europene doar cu cartea de identitate, dar şi momentul în care mirajul unui loc de muncă bine plătit este înlocuit cu terminarea banilor aduşi de acasă. (Mihaela Stănciucu)

SPIRITE TEMPERATE

Relaţiile dintre România şi Italia nu suferă Călin Popescu-Tăriceanu şi viitorul premier italian Silvio Berlusconi au fost de acord, într-o discuţie telefonică purtată joi, cu faptul că percepţia publică asupra cazurilor în care sunt suspectaţi români nu trebuie să afecteze relaţiile bilaterale. Cei doi se vor întâlni după instalarea guvernului de la Roma.

Tăriceanu declarase anterior că nu va comenta poziţia unor politicieni italieni „rămaşi cu temperatura înaltă de la alegeri“, o referire la Gianfranco Fini, aliatul lui Berlusconi, care a precizat că ar dori reintroducerea vizelor pentru români. Declaraţiile au venit pe fondul campaniei electorale care precede al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru Primăria Romei, în care se înfruntă democratul Francesco Rutelli şi candidatul Dreptei, Gianni Alemanno.

Infracţiunile românilor din Peninsulă au constituit principala temă de dezbatere pentru alegerile care au loc mâine şi luni. (Flavius Toader)

TRANSFORMARE. Gianfranco Fini a renunţat în 1994 la linia neofascistă a partidului său