Încă un ofiţer român a murit în Afganistan

Un militar român a murit şi alţi patru au fost răniţi astăzi, în jurul orei 07:45 (ora României), în Afganistan. La sfârşitul săptămânii trecute, căpitanul Petre Tiberius a fost ucis într-un schimb de focuri cu talibanii.

Căpitanul Iuliu-Vasile Unguraş conducea o misiune de patrulare, formată din patru autovehicule Humvee, din cadrul Batalionului 21 Manevră, pe autostrada A1, Kandahar - Kabul.

La 20 de kilometri nord-est de Qalat, unul dintre autovehicule a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. În urma exploziei, ofiţerul şi-a pierdut viaţa, iar alţi patru militari au fost răniţi.

După atac, zona a fost securizată, iar militarii răniţi au fost evacuaţi la spitalele militare din Lagman şi Kandahar.

Căpitanul Vasile Unguraş avea 32 de ani, era căsătorit şi avea doi copii.

Ministrul apărării naţionale, Mihai Stănişoară, şeful Statului Major General, amiral Gheorghe Marin şi întreaga conducere a Ministerului Apărării Naţionale îşi exprimă profundul regret pentru această pierdere şi este alături de familia ofiţerului.

11 români, morţi în Afganistan

Moartea lui Iuliu-Vasile Unguraş ridică bilanţul militarilor români ucişi în Afganistan la 11. 11.11.2003 IOSIF SILVIU FOGORAŞI şi MIHAIL ANTON SAMOILĂ au fost primii militari români ucişi în Afganistan. O coloană de transportoare blindate, ce aparţinea Batalionului 151 Infanterie „Războieni” şi care acţiona în cadrul Operaţiunii ENDURING FREEDOM din Afganistan, a fost atacată cu focuri de armă automată în zona localităţii Spin Puldac, în apropierea graniţei cu Pakistan. În urma incidentului, sergentul-major Silviu Iosif Fogoraşi a fost împuşcat mortal, iar sergentului major Mihail Anton Samoilă a fost rănit. Ambii se aflau pe transportorul amfibiu blindat din fruntea coloanei.

Subofiţerul rănit a fost transportat cu un elicopter în baza de la Kandahar şi supus unei intervenţii chirurgicale. După trei zile, organismul sergentului major Mihail Anton Samoilă a cedat pe 14 noiembrie 2003. Cei doi au fost înaintaţi, post-mortem, la gradul de sublocotenent, fiind decoraţi cu "Virtutea Militară" în grad de Cavaler, cu însemn de război. Iosif Silviu Fogoraşi avea 32 de ani, iar Mihail Anton Samoilă 35.

24.04.2005 Sergentul NARCIS ŞONEI, aflat într-un TAB, a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat, în timpul unei misiuni de patrulare în districtul Panjawyi, provincia Kandahar. Dispozitivul a declanşat detonarea muniţiei din interiorul TAB-ului, iar militarul a murit. Şonei era din Tecuci, judeţul Galaţi, şi avea 26 de ani.

20.06.2006 Caporalul IONEL GHEORGHIŢĂ DRĂGUŞANU a fost ucis când TAB-ul în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil, cu trei zile înainte de a-şi termina misiunea în Afganistan. Caporalul din Basarabi, judeţul Constanţa, era sanitar şi făcea parte din Batalionul 341 Infanterie “Rechinii albi”. Bărbatul în vârstă de 38 de ani era căsătorit şi avea o fetiţă de 12 ani.

6.10.2007 Sergentul major AUREL MARCU din Piteşti, judeţul Argeş, şi-a pierdut viaţa după ce TAB-ul în care se afla a fost lovit de un proiectil. Marcu, împreună cu alţi colegi, încerca să ajute o patrulă americană care fusese atacată de talibani. Preşedintele american de la acea vreme, George W. Bush, a transmis condoleanţe familiei şi a lăudat eroismul de care Marcu a dat dovadă. Militarul avea 31 de ani, era căsătorit şi avea o fetiţă de 5 ani. Locotenentul Nicolae Grigore şi fruntaşul Alex Octavian Zafiu au fost răniţi în timpul acestei intervenţii militare din provincia Zabul.

20.03.2008 Fruntaşul IONUŢ COSMIN SANDU a decedat în timpul unei misiuni de patrulare în provincia Zabul, când autovehiculul în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. Sandu era din Galaţi, avea 29 de ani, era căsătorit şi avea doi copii.

13.06.2008 Fruntaşul CLAUDIU MARIUS COVRIG a fost ucis după ce patrula sa a fost atacată de forţe insurgente cu armament uşor şi grenade. Covrig era din Galaţi, avea 29 de ani şi era căsătorit.

31.08.2008 Sergentul major DRAGOŞ TRAIAN ALEXANDRESCU era din Câmpulung Muscel, judeţul Argeş. Militarul a murit după ce TAB-ul în care acesta a trecut peste o bombă, într-o misiune de patrulare. Fratele său, Viorel, care era militar sanitar, a fost cel care i-a acordat primul ajutor. Însă rănile au fost prea grave, iar Alexandrescu a decedat. Avea 32 de ani, era căsătorit şi avea doi băieţi în vârstă de 5 şi, respectiv, 9 ani. Alţi patru militari români care se aflau în acelaşi blindat au fost răniţi.

26.02.2009 CLAUDIU CHIRA se afla într-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat - Kabul), când autovehiculul de tip Humvee (HMMWV) în care era a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. În urma exploziei, sergentul major Chira, grav rănit, a primit asistenţă medicală la faţa locului şi a fost evacuat cu un elicopter MEDEVAC. Pe timpul transportului spre spitalul din Kandahar, subofiţerul a decedat. Avea 30 de ani şi era căsătorit. Chira lucra la Ministerului Apărării Naţionale din 2002.

03.04.2009 PETRE TIBERIUS. Românul era ofiţer în Batalionul 1 Forţe pentru Operaţii Speciale "VULTURII", care acţionează în estul Afganistanului. Avea 33 de ani, era căsătorit şi avea un copil. La aproximativ 80 de kilometri sud-vest de Kabul, o echipă de intervenţie rapidă româno-americană a acţionat în sprijinul unei subunităţi aliate, iar românul a fost împuşcat. A fost evacuat de urgenţă cu un elicopter MEDEVAC, dar a decedat în timpul transportului către spital. Petre Tiberius avea o pregătire de excepţie, fiind policalificat în paraşutism, alpinism şi scufundări. Căpitanul era la a doua misiune a sa în zone de război.

07.04.2009 IULIU-VASILE UNGURAŞ

În total, România are 954 de militari în Afganistan. 

CITIŢI ŞI: Mirajul Afganistan, între onoare şi moarte