Copilul unei familii de români din Lucca, în vârstă de cinci luni și jumătate, a murit în brațele părinților după o noapte de agonie, cu febră 39,5. Diagnosticul oferit de medicii spitalului Versilia (Lucca), unde a fost transportat copilul, a fost de meningită.
Cu o seară înainte părinții contactaseră pediatrul, care, deși a fost informat că micuțul avea febră foarte mare, nu vine să îl consulte și nici nu spune părinților să îl ducă urgent la spital. ”Ne-a recomandat să îi dăm copilului un partacetamol. Atât, nimic altceva. Dimineată, la ora 7, copilul era mort”, ne-a povestit cu vocea tremurândă tatăl micuțului Valentin.
Constantin Arseni, 33 de ani, originar din jud. Bacău, tatăl copilului, a apelat imediat la un avocat pentru a încerca să facă lumină și să înțeleagă dacă decesul fiului său ar fi putut evitat dacă medicul de familie i-ar fi trimis de urgență la spital sau dacă ar fi venit personal să îl consulte. Denunțul făcut de avocatul Gabriele Dallara nu găsește multă ”înțelegere” din partea procuraturii din Lucca, iar cazul mergea spre clasare. Avocatul insistă și convinge judecătorul să ceară cercetări suplimentare. În pledoaria sa, avocatul părinților a atras atenția că procuratura nu a cerut autopsia copilului și nu au fost interogați părinții sau rudele copilului, mărturii care ar fi putut clarifica multe aspecte premergătoare decesului.
L-am rugat pe tatăl copilului să ne povestească cum au decurs lucrurile în acea zi...
”Cu o seară înainte, copilul a avut febră foarte mare, era moale, nu mai avea energie deloc. Ne-am speriat foarte tare, mai ales că febra începuse să crească foarte tare. Când am văzut că situația devine alarmantă, am sunat doctorul de familie, pediatrul. I-am explicat că febra ajunsese la 39, 5 și că copilul nu mai reacționează ca până atunci, părea foarte slăbit și fără energie. Medicul ne-a spus că nu poate să vină să îl consulte, dar că nu trebuie să ne alarmăm.
Ne-a recomandat să îi dăm copilului un paracetamol și a doua zi să venim cu el la cabinet. Eu așa am făcut, am stat chiar cu copilul până aproape de miezul nopții. Nu ne-am dat seama dacă situația se agravează sau nu, părea că febra mai scade, ne gândeam că își va reveni, medicul ne-a asigurat că nu trebuie să ne alarmăm. Dimineată, în jurul orei 7, am chemat salvarea, copilul părea că nu mai respiră. Au venit medicii în două minute, au încercat să îl resusciteze, apoi l-au dus la spital. Acolo au reînceput procedurile, dar din păcate nu a mai fost nimic de făcut. Copilul nostru murise.”, ne-a povestit el.
După decesul copilului, la spital, părinții au fost întrebați despre evoluția copilului în ultimele 24 de ore. ”Ar fi trebuit să-l aduc urgent la spital”, ne-a spus Constantin. ”Am înțeles de la personalul de acolo că ar fi existat o șansă, ar fi putut fi salvat poate. Nimeni însă nu a avut curajul să declare direct așa ceva. I-au făcut acolo, la spital, niște analize și mi s-a spus că murise de meningită. Nu s-a dispus însă autopsia, nu mi se pare că s-a făcut totul pentru aflarea adevărului.”, a completat el.
Imediat după decesul copilului, s-a prezentat și medicul de familie. Tatăl i-a reproșat acestuia că nu a venit să consulte copilul sau nu l-a trimis la Urgențe. Deși vizibil afectat, răspunsul medicului a fost halucinant: ”Nu mă gândeam că se poate întâmpla așa ceva”.
Constantin Arsenie e hotărât să afle adevărul, să înțeleagă dacă copilul său ar fi putut fi salvat. ”Prea multe persoane ne-au reproșat că nu am adus copilul la spital, că nu trebuia să ne luăm după medicul de familie. Dar ce puteam să fac, dacă el ne-a garantat prin telefon că putem sta liniștiți, că e o simplă răceală și că dacă îi dăm tachipirină își revine. Aș vrea să stau de vorbă cu un medic român, să îmi explice și mie cineva ce s-a întâmplat. Aici nu-mi spune nimeni, nimic!”.
Întreaga poveste despre tragedie o puteţi citi aici