Ziua de 1 Mai și sărbătorile pascale le-a adus românilor din sectorul public o minivacanță de șase zile libere. Mulți dintre ei au profitat de oportunitate și au plecat în diverse destinații turistice.
În curând, aceștia vor avea parte de alte libere de la stat. Chiar dacă 1 iunie este recunoscută ca sărbătoare legală, în acest an cade într-o zi de sâmbătă.
Totuși, următoarea oportunitate de relaxare pentru români va avea loc de Rusalii, când aceștia vor avea parte de un nou weekend prelungit.
Noi zile libere pentru bugetari
În sectorul public, următoarele zile libere sunt pe 23 și 24 iunie, cele două zile de Rusalii. Angajații vor beneficia astfel de un alt weekend prelungit, oferindu-le oportunitatea de a-și planifica o scurtă vacanță.
Următoarele zile libere din an vor fi pe 15 august, când are loc Adormirea Maicii Domnului. Această sărbătoare importantă pentru creștini va pica într-o zi de joi.
De altfel, ziua de vineri, 16 august, va fi punte.
În acest an, Sfântul Andrei, ce e sărbătorit pe 30 noiembrie pică într-o zi de sâmbătă, iar Ziua Națională a României, 1 Decembrie, într-o zi de duminică.
Asta înseamnă că de data aceasta românii nu vor mai beneficia de o minivacanță, ca în restul anilor.
Zile libere vor avea românii și în prima zi și a doua zi de Crăciun, ce vor avea loc într-o miercuri și joi.
Prin urmare, se va face punte cu ziua de vineri, a treia zi de Crăciun, 27 decembrie. Astfel, românii vor avea cinci zile libere.
Românii vor beneficia de zile de concediu special
Legislația muncii din România prevede că angajații au dreptul la zile libere plătite în diverse situații.
Aceste zile speciale nu sunt considerate parte din concediul de odihnă și pot fi acordate în conformitate cu dispozițiile legale sau ale contractului colectiv de muncă aplicabil.
Acestea sunt:
- căsătorie: cinci zile libere;
- căsătoria unui copil al angajatului: două zile;
- nașterea unui copil: cinci zile, cu posibilitatea de a se acorda încă zece zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultură;
- decesul soțului/soției, copilului, părinților, soacră-soțului: trei zile;
- decesul bunicilor, fraților, surorilor: o zi;
- donatorii de sânge: o zi;
- schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași companii, cu mutarea domiciliului în alta localitate: cinci zile libere;
- 30 de zile concediu fără plată pentru pregătirea și susținerea lucrării de diplomă în învățământul superior.