Un mare pas înainte pentru comunitatea Lgbt. Mai mult de 2.000 de persoane au mărşăluit ieri la Sarajevo pentru primul Gay Pride ţinut în capitala Bosniei, protestând împotriva urii şi izolării.
Centrul oraşului a fost izolat de către poliţie cu multe ore înaintea începerii marşului. Forţele de securitate au împiedicat un grup de 150 de contramanifestanţi, care au răspuns apelului unui teolog musulman, să se apropie de strada pe care a trecut alaiul Pride. Poliţia a anunţat că mai mult de 1.100 de agenţi au fost mobilizaţi pentru acest eveniment.
Oraşul ne aparţine nouă!
Sarajevo era ultima capitală din Balcani care nu organizase încă Gay Pride. În 2008 şi 2014, islamiştii radicali şi grupuri de huligani au atacat participanţii la un festival gay. De notat că peste 80% din cei 340.000 de locuitori ai capitalei sunt musulmani.
Fluturând steaguri în culorile curcubeului, membri ai comunităţii Lgbt, dar şi alţi rezidenţi din Sarajevo, au mărşăluit pe o distanţă de circa 1.500 m, cu punct de plecare simbolic de la monumentul dedicat eliberării oraşului la sfîrşitul celui de Al Doilea Război Mondial. Fluierând şi batând în tobe, dar şi cântând ''Ay Carmela!'' sau urlând ''Oraşul ne aparţine!'', manifestanţii s-au oprit în faţa Parlamentului.
Prezenţa ambasadorilor
"Vă mulţumim că aţi mers cu noi astăzi, din solidaritate. Mulţumim că aţi împărtăşit cu noi acest moment istoric pentru Bosnia'', a spus în faţa participanţţilor Dajana Bakic, una dintre organizatoarele marşului. "Astăzi proclamăm mai puternic ca niciodată că vom lupta cu tenacitate şi demintate pentru vieţile noastre care nu pot fi limitate doar între patru pereţi, pentru vieţile noastre libere de teamă şi violenţă", a spus o altă activistă, Lejla Huremovic. La manifestare au participat ambasadori şi diplomaţi din diferite ţări occidentale, printre care americani, italieni şi britanici. Ţară cu 3,5 milioane de locuitori, Bosnia înterzice oficial discriminarea bazată pe orientarea sexuală, dar nu recunoaşte uniunea dintre persoane de acelaşi sex.
Un eveniment care a suscitat opoziţia
"Nu avem oportunitatea de a face uniuni civile. Momentul în care vom vorbi despre adopţia de copii este încă departe. Dar acum, astăzi, este vorba de afişarea pentru prima dată a orgoliului gay bosniac şi vom avea un cuvânt de spus în viitor", a declarat Matej Vrebac, de 21 de ani, unul dintre participanţi
Numeroase partide politice şi unele asociaţii musulmane, s-au opus desfăşurării marşului. Dar şi contramanifestanţii împiedicaţi de poliţie să se apropie de Gay Pride, au mărşăluit la rândul lor strigând "Allah Akbar!". La un moment dat s-au oprit recitând o rugăciune şi invocând "potopul" împotriva participanţilor la Gay Pride. "Acest oraş n-a mai cunoscut până astăzi o asemenea umillinţă", a declarat organizatorul contramanfestaţiei Sanin Musa, potrivit 20 Minutes.