Încă o iarnă de coșmar pentru bucureșteni. Sistemul de termoficare poate să cedeze în orice moment

Încă o iarnă de coșmar pentru bucureșteni. Sistemul de termoficare poate să cedeze în orice moment

Nicuşor Dan a declarat miercuri că vor mai fi avarii în Bucureşti dar nu la fel de mari ca în ultima perioadă.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat miercuri că în ultimele zile a existat o situaţie mai grea a sistemului de termoficare, din cauza scăderii bruşte a temperaturii şi a faptului că starea actuală a reţelei de distribuţie nu permite variaţii mari de presiune.

În particular, în aceste ultime zile, am avut o situaţie mai grea decât o să fie în această iarnă, pentru că a fost o diferenţă mare de temperatură în jos, iar pentru că reţeaua este aşa cum este, nu se poate opera cu schimbări mari de presiune, pentru că ar plesni mult mai mult decât plesneşte în mod curent. Ritmul în care a fost crescută presiunea a fost mai mic şi mulţi bucureşteni au avut de suferit. Nu este ceva ce se va întâmpla. O să avem avarii în iarna asta, dar nu în felul în care le-am avut în ultimele trei zile, a afirmat primarul general în debutul şedinţei de Consiliu General al Capitalei.

La nivelul Primăriei a fost înfiinţat un callcenter, pentru a furniza cetăţenilor informaţii despre problemele din reţeaua de termoficare

Nicuşor Dan a reamintit că a fost semnat un contract de finanţare de 300 de milioane de euro pentru modernizarea unei porţiuni din reţeaua principală de distribuţie şi că există promisiunea semnării unui alt contract, de 200 de milioane de euro, în baza PNRR.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ce priveşte situaţia financiară, lucrul cel mai important este că în urma a multiple discuţii pe care le-am avut cu Ministerul de Finanţe, cu ministrul Economiei, cu ELCEN, cu creditorii, cu prim-ministrul, am reuşit să compensăm o parte din datoria de aproximativ 400 de milioane de lei pe care Termoenergetica şi RADET o au către ELCEN. ELCEN, mai departe, a utilizat un alt mecanism de compensare şi, în felul acesta, la începutul anului viitor, ELCEN nu va mai fi în insolvenţă, Termoenergetica nu va mai fi în risc de a intra în insolvenţă şi atât ELCEN, cât şi Municipalitatea, prin Termoenergetica, vor putea aplica pentru finanţare pe bani europeni, a explicat el.

Priorităţile lui Nicuşor Dan: sănătate, termoficare şi situaţia financiară a Primăriei

Lucrul cel mai important care s-a întâmplat, în opinia mea, este că în momentul acesta anchetele epidemiologice sunt la zi şi deciziile de carantinare şi de izolare se trimit la zi, iar asta şi datorită oamenilor pe care i-am detaşat de la ASSMB la DSP. Testările se fac la zi, şi datorită oamenilor pe care i-am detaşat de la ASMMB către Ambulanţa Bucureşti-Ilfov, a precizat el, potrivit Agerpres.