ÎNCĂ O DOVADĂ. Carnea roșie, bombă cu ceas. VEZI cu cât crește riscul de deces și cantitatea recomandată
- Cristina Lica
- 13 martie 2012, 23:28
Consumul zilnic a două felii de bacon pe zi sau a unei porții de carne roșie, indiferent de modul în care este preparată, crește cu până la 20% riscul de deces prematur din cauza cancerului și a bolilor de inimă, arată un studiu american.
Consumul de carne roșie a fost, de-a lungul timpului, asociat cu o serie de afecțiuni, însă acesta este primul studiu care dovedește riscul mare de deces prematur. Cercetătorii de la „Harvard School of Public Health” din Boston au analizat datele provenite de la 120.000 de persoane, care au fost monitorizate timp de 30 de ani. Participanții la studiu au consumat zilnic o porție de carne roșie, echivalentul a 85 de grame de carne de porc, vită sau miel (cam cât un pachet de cărți de joc). Dintre aceștia, 24.000 de oameni au murit în timpul studiului, estimându-se că aproape 10% din numărul deceselor puteau fi prevenite dacă participanții ar fi consumat de o cantitate de două ori mai mică de carne roșie pe zi. Nu mai mult de 500 de grame de carne pe săptămână Astfel, oamenii de știință au ajuns la concluzia că o porție de carne roșie neprocesată crește riscul de deces cu 13%, în timp ce o porție de carne roșie procesată (mezeluri), crește cu 20% acest risc. „Acest studiu dovedește că un consum regulat de carne roșie crește riscul de deces prematur. Asta înseamnă că dacă am înlocui carnea roșie cu proteine din pește sau semințe, ar scădea mult rata mortalității și morbidității”, spune autorul studiului, Professor Frank Hu. Medicii de la Fundația World Research Cancer recomandă să nu consumați mai mult de 400-500 de grame de carne roșie într-o săptămână.