Angajații de la stat, dar și cei din sectorul privat, ar putea beneficia de încă două zile libere. Conform unei noi propuneri legislative, salariații pot folosi cele două zile pentru a merge la medic. Prin acest demers, românii ar putea fi sprijiniți să meargă mai des la un consult medical și eventual să depisteze o afecțiune de care suferă în fază incipientă.
Încă două zile libere de la stat
Propunerea vine din partea unor parlamentari, care cer introducerea acestei reguli în România. După modelul altor state din Uniunea Europeană, salariații români ar putea beneficia de două zile libere pentru a merge la medic.
Măsura îi vizează pe cei care își desfășoară activitatea în mediul privat, dar și pe bugetar. Zilele trecute, proiectul a intrat în dezbatere la nivel de Senat.
Românii, încurajați să meargă la medic
Inițiatorii acestui proiect legislativ spun că măsura este esențială și îi poate determina pe salariații din România să meargă mai des la medic.
Vizați în acest caz vor fi și elevii sau studenții înscriși în instituțiile de învățământ din țară. Propunerea are rolul de a promova screening-ul, dar și de a face un pas spre depistarea precoce a bolilor.
„Examinarea inițială de prezumție sau stabilirea existenței reale a bolilor sau a altor caracteristici biologice ori comportamentale într-o populație, care constă în aplicarea unui ansamblu de procedee și tehnici de investigație în scopul descoperirii precoce și evidențierii lor într-un stadiu incipient”, conform Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, arată avocat.net.
Zile libere pentru angajații din România
Cele două zile libere acordate pentru această procedură medicală nu ar trebui să coincidă cu perioada concediului de odihnă, spun inițiatorii. De această măsură ar putea beneficia și cei care sunt implicați în serviciul militar.
Conform propunerii legislative, pentru a beneficia de acest drept, salariații trebuie să înainteze o cerere către angajator. Solicitarea ar trebui să cuprindă mai multe variante propuse, astfel încât activitatea angajatorul să nu fie perturbată. După controlul medical sau screening, salariatul trebuie să depună la locul de muncă o adeverință de la medic.