Evenimentul Zilei > International > O FORȚĂ a Orientului Mijlociu este GATA pentru ÎNARMAREA NUCLEARĂ. Un pas GREȘIT al Iranului ar DECLANȘA o reacție în lanț
O FORȚĂ a Orientului Mijlociu este GATA pentru ÎNARMAREA NUCLEARĂ. Un pas GREȘIT al Iranului ar DECLANȘA o reacție în lanț

O FORȚĂ a Orientului Mijlociu este GATA pentru ÎNARMAREA NUCLEARĂ. Un pas GREȘIT al Iranului ar DECLANȘA o reacție în lanț

Arabia Saudită a avertizat că este gata să își construiască propria armă nucleară, dacă Iranul alege să facă acest lucru, după ce Statele Unite au anunțat că se vor retrage din acordul nuclear care avea ca scop oprirea înarmării Teheranului.

Ministrul de Externe al Arabiei Saudite, Adel al-Jubeir, a salutat decizia președintelui american Donald Trump de a se retrage din Planul Comun Comprehensiv de Acțiune (JCPOA) din 2015, cunoscutul acord nuclear cu Iranul. Germania, Franța, China, Rusia și Marea Britanie încă susțin acest acord, conform Newsweek.

Trump s-a alăturat retoricii venite din Arabia Saudită și Israel, calificând înțelegerea ca fiind prea permisivă la adresa activităților nucleare ale Iranului, incluzând aici dezvoltarea rachetelor balistice și susținerea acordată campaniilor militare din Orientul Mijlociu.

La o zi după știrea venită de la Casa Albă, Raidul a fost ţinta ununui nou atac cu rachete balistice, inițiat de rebelii houthi din Yemen, care se bucură de susținerea Teheranului.

„Aceste rachete sunt de fabricaţie iraniană şi livrate rebelilor houthi. Un asemenea comportament este inacceptabil. Încalcă rezoluţiile ONU privind rachetele balistice. Iar iranienii trebuie să dea socoteală pentru asta”, a accentuat ministrul, la CNN.

„Încercăm să evităm cu orice preţ o acţiune militară directă împotriva Iranului, dar Iranul nu poate continua să se comporte astfel. Asta reprezintă o declaraţie de război”, a mai spus Adel al-Jubeir.