Înapoi la școală, pentru meserii bănoase

Românilor le place să fie în topuri. Unele clasamente sunt onorante (mulțumim, Simona!), altele, mai triste: nivel al salariilor și putere de cumpărare, educație, salubritate, sănătate.

O realitate care unora le dă speranțe: perspectiva de a găsi un loc de muncă bine plătit undeva în UE – altora le dă frisoane – toți oamenii de afaceri din țară se plâng ca nu au cu cine lucra…

În cifre, sec, România pierde anual 10 miliarde de euro datorită lipsei forței de muncă adecvate.

Citeam că un macaragiu câștigă în România în jur de 6.000 lei pe lună, net. Un instalator bun câștigă cât un IT-ist cu câțiva ani de experiență. În timp ce un proaspăt absolvent de facultate se angajează, de cele mai multe ori, cu un salariu sub 1.500 de lei.

Dacă așa stau lucrurile, e ușor de înteles de ce mulți oameni sunt tentați de cursurile de calificare sau reconversie profesională. Am discutat și noi cu un furnizor de astfel de servicii, cu Claudiu Aiftimiei, director general al URS Certificări.

R.: Claudiu, e normal ce se întâmplă pe piața muncii?

C. A.: E ciudat, dacă ne raportăm la ce știam mai demult despre cum sunt plătite diverse activități, dar situația e o imagine vie a cererii și ofertei. Atunci când nu sunt suficienți oameni calificați într-un domeniu, dornici să muncească, prețul pentru munca lor crește, și invers. E un act de curaj, dupa părerea mea, faptul că oameni de diferite vârste, cu profiluri foarte variate, își iau viața în mâini și apelează la cursuri de calificare pentru un trai mai bun.

R: Care sunt cele mai căutate cursuri și de ce?

C.A.: Evident, cele care te duc la un salariu de 2.000 de lei sau de la statutul de șomer la 1.000 – 2000 și chiar 4.000 de euro. Vorbim de meserii din domeniul construcțiilor cum ar fi: macaragiu, mașinist la poduri rulante sau mașini pentru terasamente, stivuitorist.

R.: Ca să înțeleg, vorbim de salarii în România sau în altă parte?

C.A.: În România, un muncitor calificat în meseriile de mai sus, poate câștiga realist între 1.000 și 1.500 de euro, dacă, pe lângă cunoștinte, dă dovadă de seriozitate și caracter… Spre 4.000 de euro și peste, sunt salariile din străinatate, de exemplu în Marea Britanie. Contează, evident, calitatea umană și experiența fiecăruia.

R.: Și norocul?

C.A.: Ca peste tot. Dacă aș putea face oamenii mai norocoși, aș fi milionar. Mă mulțumesc să îi ajut să ia decizii bune, zic eu…

R: Care-i diferența între o școală profesională și ce faceți voi?

C.A.: Oamenii care vin la noi văd în cursurile de calificare o investiție și o tratează cu mare seriozitate. Înseamnă o sumă de bani, destul de mult timp alocat acestui demers și niste planuri de viitor. E o abordare matură și responsabilă din partea cursanților, iar noi ne străduim să le depășim așteptările. Cursurile sunt organizate în tot mai multe orașe din țară: București, Galați, Cluj-Napoca, Brașov, Bistrița, Iași, Suceava… și, pentru grupuri mai mari, ne deplasăm oriunde în țară.

R.: Și pentru cei care nu sunt pasionați de șantiere?

C.A.: Pentru aceștia avem cursuri de agent de pază, ofițer protecția datelor, auditor de calitate, auditor de mediu, manager de calitate. Cursurile acestea în domeniul calității și mediului sunt o completare firească a serviciilor noastre de certificare ISO. Vrem să ne asigurăm că partenerii, clienții nostri, au toate elementele necesare pentru a pune în aplicare procedurile și că respectă standardele, pentru bunul mers al afacerilor lor.

R.: Ce au în comun certificarea și calificarea?

C.A.: Orientarea spre performanță e partea comună, însă nu orice fel de efort în acea direcție, ci încadrarea în niște bareme, praguri, standarde, recunoscute la nivel internațional care și-au demonstrat în timp validitatea.

R: Dacă ar fi să alegi un singur aspect care, odată îmbunătățit, ar schimba în bine viața unui om sau mersul unei firme, care ar fi acela?

C.A.: Scopul. Un om care știe unde vrea să ajungă va mobiliza toate resursele în acea direcție, va găsi căi nebănuite și, foarte important, nu va risipi timpul și energia. La fel și în cazul firmelor, doar că acolo vorbim de viziune, misiune, termeni care prea rar au o contrapartidă practică.

 

URS Certificări

URS CERTIFICĂRI SRL reprezintă în Romania, de 12 ani, grupul United Registrar of Systems Ltd. cu sediul în Marea Britanie şi birouri în 50 de țări, una din cele mai mari organisme  de certificare din lume. Principalele produse și servicii sunt: certificare ISO, cursuri de calificare autorizate, sisteme de monitorizare a satisfacției clienților.