Evenimentul Zilei > Social > Înapoi la școală, dacă vrei job afară
Înapoi la școală, dacă vrei job afară

Înapoi la școală, dacă vrei job afară

Angajatorii străini care recrutează lucrători din România au început să ceară o bună cunoaștere a limbii țării respective sau măcar a limbii engleze

Cresc pretențiile la angajare pentru românii care țintesc un job în țările europene. Astfel, zeci de posturi sunt active în acest moment în rețeaua europeană de recrutare EURES, dar angajatorii cer cunoașterea limbilor străine și vorbirea lor fluentă.

Astfel, pentru Elveția sunt disponibile 10 locuri de muncă pentru tinerii cu vârste între 20 și 29 de ani interesați să ajute familiile elvețiene să-și îngrijească copiii. Oferta se adresează doar celor care vorbesc limba germană sau engleză fluent și, eventual, au experiență în creșterea copiilor. Contractele sunt pe durata de un an, cu posibilitatea prelungirii la doi ani. Pentru 30 de ore de muncă pe săptămână, angajatorul oferă 700 de franci elvețieni net (circa 670 de euro). Alte beneficii oferite sunt asigurările de sănătate și de muncă plătite și 120 de lecții de limbă germană și franceză suportate de familia angajatoare. În plus, persoanele angajate vor avea șansa de a călători în toată Elveția. Oferta e valabilă până pe 10 august.

Cehia, oferte pentru persoane cu handicap

Cehia are nevoie de 20 de muncitori la asamblare, plătiți cu 550 de euro pe lună. Se cer studii primare, însă dexteritate mare și bune abilități de lucru pe calculator. Alte 50 de posturi se adresează mai ales persoanelor cu handicap. Se cer tot studii primare și se oferă același salariu lunar. Angajații ar urma să lucreze în producție, ca operatori. În anunțul de recrutare nu se specifică nimic referitor la limba străină pe care ar trebui să o cunoască aceia care vor să aplice. Marea Britanie are o ofertă de 20 de posturi pentru îngrijitori de bătrâni, care să cunoască engleza, la nivel mediu. Oferta expiră pe 30 iunie.

Germania are nevoie de meseriași

Pentru o serie de joburi în Germania, angajatorii vor doar persoane care știu bine limba și, în plus, s-a introdus perioada de probă de șase luni la contractele pe durată nedeterminată. Astfel, un job de comisionar poate fi ocupat doar dacă acesta are cunoștințe avansate de limbă germană, nivel B2.

Pentru 11,50 de euro brut pe oră și o normă de muncă de 39 de ore pe săptămână, angajatorul cere de la angajat să aibă certificat de stivuitor, disponibilitatea de a lucra în schimburi și o condiție fizică bună. Contractul este pe perioadă nedeterminată, cu șase luni de probă. Oferta e valabilă până pe 30 august. Alte joburi disponibile sunt cele pentru agenți de pază pentru care plata e de 8,5 euro brut pe oră, cu asigurările de sănătate și sociale incluse. Se cer cunoștințe foarte bune de limba germană. Contractul este tot pe perioadă nedeterminată, cu șase luni de probă.

Alte joburi vacante sunt cele de sudor, tehnician în sisteme de securitate, agent de securitate, mecatronist, tehnician electrotehnist, tâmplar și fierar-betonist.