Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Mitropolit onorific și Exarh patriarhal, sărbătorește venerabila vârstă de 80 de ani. Cu prilejul acestei aniversări, Patriarhul Daniel i-a transmis un mesaj de felicitare.
Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, cu numele de botez Nicolae, s-a născut la Crețești-Vidra, jud. Giurgiu, pe 5 ianuarie 1944, fiu al părinților Anghel și Maria Mihăiță.
În perioada 1959-1968, a absolvit Seminarul Teologic și Institutul Teologic de Grad Universitar (actuala Facultate de Teologie Ortodoxă) din București.
Ulterior, între anii 1971 și 1971, a continuat studiile de doctorat la același institut, specializându-se în disciplina Vechiul Testament și Limba Ebraică.
Înaltpreasfințitul Părinte Nifon a împlinit 80 de ani
Noul ierarh și-a continuat formarea academică cu un curs postuniversitar la King’s College din Londra și la Universitatea din Oxford, desfășurat între 1971 și 1974.
În anul 1974, a susținut cu succes disertația intitulată „O nouă evaluare a canonului Vechiului Testament” la Universitatea din Londra, obținând titlul de Master of Theology.
De-a lungul carierei sale academice, a participat și la studii postuniversitare în Arheologie Biblică la Colegiul Anglican din Ierusalim, Israel (1972), și la Universitatea din Geneva, Elveția (1977-1978).
În cadrul studiilor doctorale, Înaltpreasfinția Sa a elaborat teza intitulată „Cartea lui Miheia: teologie și exegeză”, sub îndrumarea Pr. prof. dr. Dumitru Abrudan, la Universitatea din Oradea.
Între anii 1975 și 1980, Înaltpreasfințitul Părinte Nifon a desfășurat activități diverse, inclusiv ca și cântăreț bisericesc la Parohia ortodoxă românească din Londra.
De asemenea, a îndeplinit roluri pedagogice și profesorale la Seminarul Teologic din București. În cadrul Administrației Patriarhale, a avut responsabilități variate. A îndeplinit funcții precum documentar principal, șef de serviciu, ulterior ocupând poziția de secretar al Sectorului Relații Externe Bisericești.
A primit numele de Nifon în 1980
Intrând în monahism la Mănăstirea Cernica și primind numele de Nifon în data de 8 mai 1980, a fost consacrat în treapta monahală a ierodiaconului doar câteva zile mai târziu. În continuare, în data de 15 mai 1980, a fost hirotonit ieromonah.
Ascensiunea sa în ierarhie a continuat, fiind hirotonit arhimandrit în cadrul unei ceremonii desfășurate la Mănăstirea Antim din București, la data de 16 iulie 1980.
În decursul anilor 1980, Înaltpreasfințitul Părinte Nifon a desfășurat activități misionare în Canada. Ulterior a fost desemnat consilier patriarhal la Sectorul Relații Externe Bisericești.
În paralel, i s-a încredințat conducerea Mănăstirii Antim din București, iar în recunoașterea meritelor sale, a fost ales în funcția de episcop vicar patriarhal.
O nouă etapă a vieții sale ierarhice a început odată cu înființarea Episcopiei Sloboziei și Călărașilor în 1993. Ulterior a fost ales și instalat ca episcop al acestei eparhii la începutul anului 1994.
În luna decembrie a anului 1999, a fost ales și întronizat în demnitatea de Arhiepiscop al Târgoviștei. Pentru contribuția sa semnificativă la viața bisericească, în data de 7 martie 2008, Sfântul Sinod i-a conferit titlul de Mitropolit ad personam.
În calitate de Mitropolit onorific, acesta reprezintă Biserica Ortodoxă Română la evenimentele ecumenice și a fost implicat în numeroase delegații în străinătate. De asemenea, deține calitatea de membru în Comisia de dialog anglicano-ortodox, participând activ la întrunirile acesteia.
Înaltpreasfințitul Părinte Nifon a publicat numeroase lucrări teologice de-a lungul anilor
A semnat lucrări teologice de importanță, abordând teme legate de misiunea ortodoxă în contextul ecumenic.
De asemenea, a avut coordonarea publicării unor volume relevante, printre care cele dedicate Domnitorului Mihai Viteazul. Alături de alte numeroase lucrări cu conținut teologic, cultural și istoric.
Este autorul a peste 120 de articole și peste 90 de studii în limba română și engleză. Înaltpreasfinția Sa este membru al comitetului redacțional al International Review of Mission – Geneva. De asemenea, a reprezentat Patriarhia Română în Comisia Interortodoxă Specială pentru pregătirea Sfântului și Marelui Sinod din Creta (2016).
Recent, Înaltpreasfințitul Părinte Nifon a condus delegația Patriarhiei Române la cea de-a 11-a Adunare Generală a Consiliului Mondial al Bisericilor de la Karlsruhe, Germania (2022). fiind reales membru al Comitetului Central și membru al Comitetului Executiv al acestui important for de dialog ecumenic, potrivit basilica.ro.