Înalta Curte de Casație și Justiție a tranșat o chestiune importantă din Legea Pensiilor. Decizia este general obligatorie

Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis într-o chestiune importantă privind dreptul persoanelor de a alege între un drept financiar și o pensie.

Curtea de Apel Suceava a solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție să își expună punctul de vedere, printr-o decizie general obligatoriu, cu privire la dreptul unei persoane de a alege între pensia de invaliditate și cea anticipată parțială, atunci când condițiile impuse de Legea Pensiilor sunt îndeplinite.

După dezbateri, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a decis că este dreptul unei persoane care primește o pensie de invaliditate să aleagă pensia anticipată parțial, dacă aceasta este mai mare.

„În interpretarea şi aplicarea prevederilor art. 82 alin. (1), prin raportare la cele ale art. 79 alin. (1) lit. c) şi art. 65 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, nu este exclusă existenţa unui drept de opţiune între pensia de invaliditate şi pensia anticipată parţială la data îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege pentru această din urmă categorie de pensie”, se arată în decizia ICCJ.

Cum se poate primi pensie anticipată parțială

Potrivit Codului de Procedură Civilă aceste decizii sunt obligatorii pentru toate instanțele de judecată și trebuie puse în executare de îndată.

Potrivit Legii Pensiilor, pensia anticipată parțială se poate acordă cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare a persoanei care solicită acest drept.

Este foarte important de știut faptul că persoana în cauză nu poate solicita acest drept de pensie, dacă nu are realizat stagiul complet de cotizare.

Până în prezent, legea le interzicea persoanelor care primeau pensie de invaliditate să opteze pentru pensia anticipată partială. În acest caz, este bine de știut că legea nu ia în calcul ca și stagiu de cotizare perioada în care solicitantul a încasat pensie de invaliditate.

Valoarea pensiei anticipate parţiale se calculează în baza unei formule de calcul, care ține cont de pensia pe care persoana solicitantă ar urma să o încaseze, care se împarte la un procent, cuprins între 0,15 și 0,50 pentru fiecare lună de anticipare.