Evenimentul Zilei > International > Înainte să o împuște pe polițistă, negrul Coulibaly a vânat un om pe faleză
Înainte să o împuște pe polițistă, negrul Coulibaly a vânat un om pe faleză

Înainte să o împuște pe polițistă, negrul Coulibaly a vânat un om pe faleză

Ancheta autorităților franceze e departe de a se fi încheiat. E abia la început. Presa de la Paris e mult mai răbdătoare decât a noastră și se bazează foarte mult pe informațiile oficialităților.

S-a făcut o primă evaluare a modului în care au acționat forțele de ordine și de ce va urma să se facă încă de sâmbătă dimineața, când președintele Francois Hollande a reunit la Palatul Elysee celula de criză din care fac parte toți șefii Poliției, Jandarmeriei și serviciilor secrete.

În perioada ce va urma se va aprofunda verificarea informațiilor prezentate vineri noapte (9 ianuarie) de către procurorul Parisului, Francois Molins, dar mai ales va trebui să se știe clar de ce frații Kouachi n-au mai fost monitorizați de serviciile secrete franceze. 

O sursă guvernamentală, citată de ziarul Liberation, a spus că Cherif Kouachi a avut telefonul interceptat și a  fost supravegheat până la sfârșitul anului 2013. Autorizarea nu a mai fost prelungită, suține sursa, deoarece s-a considerat că nu mai frecventa persoane foarte periculoase din sfera islamului radicalizat.

Said, fratele lui Cherif, a fost și el monitorizat începând cu 2011, când a fost în Yemen, și până în luna iulie 2014. A fost abandonată și supravegherea lui din același motiv ca în cazul fratelui său, deși continuau să nu fie primiți în SUA și să figureze pe lista posibililor teroriști.

Despre Amedy Coulibaly nu există informații legate de supravegherea lui și nici despre filmarea, apărută duminică, în care teroristul își afirmă crezul și apartenența la Statul Islamic. În schimb, polițiștii judiciariști și procurorii sunt aproape siguri că Coulibaly a mai împușcat un om în afara celor luați ostatici în magazin și a polițistei ucise joi. Este vorba de un tânăr de 32 de ani, care făce jogging pe o faleză din zona Fontenay-aux-Roses, miercuri, 7 ianuarie, orele 20.30. Asupra lui s-au tras cinci focuri, toate vizând spatele și picioarele. Trei l-au atins.

Inițial nu s-a făcut nicio legătură cu Coulibaly. Abia după eliberarea ostaticilor și după  ce polițiștii au găsit în magazinul evreiesc pistolul automat al teroristului s-a ajuns la concluzia că ar putea fi arma care l-a rănit pe tânăr. O primă expertiză balistică a indicat că cartușele gloanțelor de 9 mm au fost trase din pistolul Tokarev al lui Amedy Coulibaly. 

Probabil că nu se va știi niciodată de ce acesta a vânat un om, la câteva ore bune după masacrul de la Charlie Hebdo. Poate că acela a fost momentul în care a ales să se sincronizeze cu prietenii săi, frații Kouachi, căutați peste tot de forțele de odine. Și a ieșit din casă ca să-și „regleze” arma și să-și verifice dexteritatea. A doua zi, avea s-o împuște în spate pe tânăra polițistă, aflată în prima ei misiune de stradă.