Dacă rezoluția lui Obama ar fi trecut, ea ar fi obligat Israelul să creeze un stat palestinian în conformitate cu liniile trasate de armistițiul din 1947.

Cu șase luni în urmă, premierul israelian Benyamin Netanyahu declara că i-a cerut „unui prieten al meu, conducătorul unei puteri mondiale, care are drept de veto la Consiliul de Securitate, și cu care am foarte bune relații” să se opună rezoluției „și a oprit-o”.

Cu ocazia unei discuții cu ziariștii de la Israel Hayom, Netanyahu a prezentat mai multe detalii ale acestei afaceri.

Pe 24 noiembrie 2016, la două săptămâni după alegerile americane câștigate de Donald Trump, premierul israelian l-a sunat pe Vladimir Putin, explicându-i că gestul lui Barack Obama de a permite să treacă rezoluția 2334 ar destabiliza Orientul Mijlociu și ar lovi Israelul. Drept care Netanyahu i-a solicitat lui Putin să fac uz de dreptul său de veto și să blocheze rezoluția.

Putin a respins însă cererea lui Netanyahu și, pe 23 decembrie 2016, Consiliul de Securitate a adoptat rezoluția, cu ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Samantha Powers, abținându-se de la vot.

Rezoluția 2334 afirmă că activitățile de colonizare ale Israelului, în „teritoriile palestiniene ocupate” constituie o „gravă încălcare” a dreptului internațional și deci „nu au valabilitate legală”.

După adoptarea rezoluției 2334, deși mai avea doar o lună de petrecut la Casa Albă (sau poate tocmai de aceea), Obama și echipa sa au început să lucreze la o nouă rezoluție împotriva Israelului la Consiliul de Securitate, mult mai dură, care viza să oblige Israelul nici mai mult, nici mai puțin, decât să creeze un stat palenstinian în conformitate cu liniile armistițiului din 1948.

De data aceasta, ambasadorul israelian la ONU, Danny Danon, a dat alarma, anunțându-l pe Netanyahu de gravitatea situației.

În acel moment, Netanyahu l-a sunat din nou pe Putin: de data aceasta era vorba de însăși integritatea teritorială a Israelului.

Putin a acceptat cererea lui Netanyahu și a declarat că dacă noua rezoluție va fi propusă, Rusia o va bloca.

Premierul israelian le-a relatat ziariștilor de la Israel Hayom că determinarea Rusiei de a torpila inițiativa americană împotriva Israelului i-a fost raportată lui Barack Obama.

Cu perspectiva unui eșec usturător, fostul președinte american a renunțat la inițiativa sa.