După mobilizarea care a urmat decesului afro-americanului George Floyd, o tendință nouă dă năvală asupra Statelor Unite.

În timp ce mișcarea Black Lives Matter denunță o sociatate cangrenată de „rasism”, numeroși militanți, urmați de aleși majoritatea ai Partidului Democrat, au pornit la atac împotriva simbolurilor din trecutul Americii, începând cu statuile confederate, care, potrivit lor, vehiculează astăzi mesaje rasiste.

Recent, și drapelul statului Mississippi va fi modificat pentru că are un simbol „confederat”.

Camera Reprezentanților și Senatul din Mississippi au votat, duminică, retragerea acestui simbol.

A venit rândul, acum, unui aeroport californian care ar putea, potrivit BFM TV, să fie redenumit, tot sub impulsul aleșilor democrați.

Situat în Orange County, acest aeroport a fost botezat în onoarea legendei de la Hollywood, John Wayne, care și-a petrecut o mare parte a vieții în orașul Santa Ana, sediul comitatului Orange County.

Aceasta pentru că starul westernurilor a fost cunoscut și pentru luările sale de poziție „reacționare, homofobe și rasiste”, scrie Le Point.

În demersul lor, reprezentanții Partidului Democrat se bazează în special pe un interviu acordat de John Wayne revistei Playboy, în 1971, din care BFM TV a citat câteva extrase.

În acel interviu, John Wayne evocă, franc, ceea ce gândește, la epoca respectivă, despre noțiunea de supremația albă.

„Cred în supremația albă, până când negrii vor fi educați și vor deveni responsabili”, a spus el.

„Nu cred în acordarea de responsabilitate, de conducere și judecată unor persoane iresponsabile. Nu mă simt vinovat că acum cinci sau zece generații acești oameni erau sclavi. Acum, nu tolerez sclavia”.

Democrații au arătat cu degetul și observațiile făcute de John Wayne referitor la indienii din Statele Unite..

„Nu am sentimentul că am greșit să luăm această țară grozavă de la ei”, a spus actorul.

„Faptul că așa zis am luat țara de la ei a fost doar o chestiune de supraviețuire. Erau un număr mare de oameni care aveau nevoie de pământ nou și indienii au încercat în mod egoist să-l păstreze ei singuri”, a spus Wayne.