Evenimentul Zilei > Social > În sfârșit! A venit anunțul premierului despre pensii și alocații, așteptat de milioane…
În sfârșit! A venit anunțul premierului despre pensii și alocații, așteptat de milioane…

În sfârșit! A venit anunțul premierului despre pensii și alocații, așteptat de milioane…

Premierul interimar Ludovic Orban a declarat marţi că în prezent nu există „niciun risc” în privinţa plăţii pensiilor şi salariilor şi a precizat că guvernarea liberală pregăteşte o amplă revizuire a legislaţiei referitoare la sistemul de pensii, astfel încât acesta să devină „sustenabil, pe termen mediu şi lung”.

„Am anunțat public, n-am făcut niciun secret, urmărim cu mare atenție economia și încasările la Bugetul de Stat și Bugetul Asigurărilor Sociale, astfel încât să luăm decizii bine fondate”, a declarat Ludovic Orban

„Vom crește pensiile cu siguranță, în conformitate cu legea”, a promis premierul.

„Dublarea alocațiilor înseamnă 6 miliarde de lei. Nu avem acești bani, deja am intrat în procedură de deficit excesiv.
PSD nu a făcut acest lucru, noi va trebui să facem potrivit legii responsabilității fiscal-bugetare, o analiză.
Ne dorim să creștem toate categoriile de venituri, dar trebuie să ne adaptăm realităților economice”, a adăugat Orban.

Pensiile speciale așteaptă după CCR

„Aşteptăm pronunţarea CCR, indiferent de pronunţarea Curţii Constituţionale, noi vom pune în practică obiectivul nostru de a asigura calculul pensiei folosind ca principiu de bază principiul contributivităţii, evident, cu excepţia pensiilor cadrelor militare. Asta a fost decizia noastră politică”, a mai spus primul-ministru.

„Contextul în care a fost adoptat proiectul de lege de către colegi de-ai mei din Parlament a fost un context de asemenea natură încât a suscitat toate discuţiile şi atacurile ulterioare la CCR. Noi am pregătit o echipă care face un studiu amplu privitor la sistemul de pensii din România, evoluţia sistemului de pensii din România, nedreptăţile, inechităţile din sistem, un studiu comparativ al sistemelor de pensii care funcţionează în alte ţări din UE ca să avem un model foarte clar şi pregătim o amplă revizuire a legislaţiei care, într-adevăr, să permită un sistem de pensii în primul rând sustenabil, pe termen mediu şi lung”, a spus Ludovic Orban, la Gândul live.

Întrebat dacă în acest moment există un risc în privinţa plăţii pensiilor şi salariilor, Orban a precizat: „Nu există în momentul de faţă niciun fel de risc”.