Editura Evenimentul si Capital

În România se va construi primul Sat Alheimer, după model olandez

Sat Alzheimer din sud-vestul Franței (Sursa: mymodernmet.com)
Autor: | | 1 Comentarii | 1356 Vizualizari

Proiectul care vizează construirea „Satului Alzhaimer” de catre Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași a fost declarat eligibil. Acesta reprezintă o premieră națională și are ca obiective depistarea pacienților care se află în stadiul de pre-demență al bolii Alzheimer prin screening populațional și construirea propriu-zisa a „Satului Alzheimer”, după un model preluat din Olanda, țară în care au apărut primele astfel de stabilimente. Primul „sat autonom” a fost deschis în Olanda, în 2009, şi, de atunci a inspirat alte proiecte similare în Franţa sau Statele Unite.

”Satul Alzheimer” va fi un spaţiu special amenajat pentru pacienţii cu Alzheimer, oferindu-le acestora un stil de viaţă cât mai normal posibil din punct de vedere fizic. Va reprezenta un mediu prietenos în care pacienţii să nu realizeze că viaţa lor s-a schimbat, un mediu care să le ofere activităţi pe care le-au practicat cu plăcere înainte de îmbolnăvire, un loc unde să le fie redată demnitatea umană. „Va fi o comunitate medicală care va reproduce modelul unei comunităţi obişnuite şi în care pacientul va fi, de fapt, un membru al comunităţii, cu o activitate cotidiană similară celei de dinaintea îmbolnăvirii. Vorbim, aşadar, despre o mare familie, iar fiecare membru va fi implicat în activităţi de petrecere a timpului în comun”, a mai explicat dr. Gabriel Oprişanu, manager al Institutului de Psihiatrie „Socola”

Tocmai pentru ca pacienții să nu se simtă instituționalizați, personalul medical nu va purta halate albe (persoanele care vin în contact cu pacienţii vor fi ergoterapeuţi, psihoterapeuţi, psihologi, kinetoterapeuţi, asistenţi şi medici). Pacienţilor li se va asigura o viață cât se poate de ”normală. Împreună cu ergoterapeuţii, vor face zilnic cumpărături în magazinele construite în „sat”, vor pregăti micul dejun şi cina. În cadrul acestui centru se va crea un nivel ridicat de normalitate pentru pacienţi, care vor putea să meargă la cumpărături, să gătească, să stea pe o bancă în parc, să bea o cafea la o terasă, să picteze, să cânte la pian, să socializeze în siguranţă, fără a se confrunta cu riscurile din „lumea reală”.

Un proiect de peste 1,4 milioane de euro

Proiectul „Construire Centru de Excelenţă pentru Diagnosticarea şi Tratamentul Demenţei Alzheimer”, propus spre finanţare de către Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi a fost declarat eligibil. Proiectul are o valoare de 1.444.444 de euro (din care 1.300.000 finanţare nerambursabilă) şi va intra în următoarea etapă a procesului de evaluare şi selecţie, cea tehnică şi financiară.

Banii vin printr-un proiect transfrontalier depus de Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi şi Spitalul de Psihiatrie Bălţi, Republica Moldova, prin Programul Operațional ENI Romania – Republica Moldova 2014-2020.

„Este un prim pas, extrem de important, pentru construirea «Satului Alzheimer», unul din proiectele pentru care Institutul a militat foarte mult. Din punct de vedere al infrastructurii, «Satul Alzheimer» va fi un ansamblu de clădiri (case pentru bolnavi, magazine, cafenele, restaurante, sală de spectacole) şi de spaţii de relaxare (parc, grădină de flori, de zarzavat, teren de sport). Din punct de vedere medical, toți locuitorii «satului» vor urma un tratament medicamentos, însă, mai presus de orice, nu vor fi priviţi ca nişte pacienţi propriu-zişi, ci ca oameni care vor trăi în respectivul centru având o anumită boală”, a declarat dr. Gabriel Oprişanu, manager al Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.

SCANDAL mare cu Liviu Dragnea in prim-plan! Ce a facut in platoul unei televiziuni! Liberalii au luat FOC!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI