În România se face trafic cu materiale radioactive | MEMORIA EVZ

În data de 13 noiembrie 1996, în Parcul Carol din Bucureşti, ca urmare a unei acţiuni desfăşurate de Serviciul pentru Combaterea Crimei Organizate, a fost arestat un grup de traficanţi de uraniu, condus de Ghiţă Teleagă, din Timişoara.

 Acţiunea Operaţiunea „Atom“ din care a rezultat o captură de un milion de dolari a fost posibilă datorită infiltrării în cadrul grupului de traficanţi a unui agent acoperit, având numele conspirativ de Eduard. Cu toate că, atât Serviciul de Informaţii al Ministerului de Interne, cât şi Serviciul pentru Combaterea Crimei Organizate aveau informaţii potrivit cărora cantitatea de uraniu intrată în ţară ar fi fost de un kilogram, în urma operaţiunii din Parcul Carol s-au capturat doar 60 de grame de uraniu, punându-se întrebarea: acţiunea a fost un succes, ori un eşec? Răspunsul la această întrebare avea să se contureze în timp. Pornind de la ideea că în România structurile mafiote se folosesc de societăţi comerciale fantomă, care se ocupă cu diferite intermedieri şi transmit informaţii asupra existenţei mărfii

INFO

În 2015, Serviciul de Securitate al Ucrainei a reţinut la graniţa cu România un grup de contrabandişti care intenţionau să transporte uraniu radioactiv la noi în țară.

CV

Jurnalistul care a scos la iveală, printr-un articol de presă, traficul de uraniu care se făcea pe teritoriul României se numeşte Dan Voinea.