Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > În războiul cu Dacian Cioloș, PSD vrea să scoată pușcăriașii în stradă. PNL îl sprijină pe șest
În războiul cu Dacian Cioloș, PSD vrea să scoată pușcăriașii în stradă. PNL îl sprijină pe șest

În războiul cu Dacian Cioloș, PSD vrea să scoată pușcăriașii în stradă. PNL îl sprijină pe șest

PSD își face planuri serioase ca la toamnă, înainte de alegerile parlamentare, să dărâme Guvernul Dacian Cioloș prin moțiune de cenzură.

Strategia a fost discutată de liderii partidului și agreată de principiu. Social-democrații vor să restrângă drastic puterile miniștrilor tehnocrați, pentru ca aceștia să se ocupe exclusiv de organizarea scrutinului. Scopul este de a-i împiedica să reglementeze în domenii sensibile precum reforma administrației publice, privatizările sau, Doamne ferește, să adopte unele reglementări care să accelereze lupta anticorupție. PSD crede că un astfel de gest politic de forță i-ar aduce câștiguri de imagine consistente. Dărâmarea Guvernului ar demonstra cât de puternic este partidul înainte de alegeri, i-ar conferi o aură de invincibilitate, i-ar netezi eventual drumul către revenirea la guvernare.

Miza este foarte mare pentru socialdemocrați. Dacă nu vor reuși să câștige împreună cu ALDE procente care să le permită formarea unei majorități, președintele Klaus Iohannis îl va propune din nou pe Dacian Cioloș pentru funcția de prim-ministru. De aceea, identificarea lui Cioloș drept adversar al PSD este absolut necesară, iar războiul cu tehnocrații trebuie purtat cu toate mijloacele.

Un astfel de mijloc este blocarea Justiției, care, dacă ar avea succes, ar mobiliza activul de partid. Hoardele social-democrate, care se pregătesc să preia guvernarea doar pentru a spolia în liniște banul public, au nevoie de un astfel de stimulent. O lovitură precum grațierea colectivă i-ar determina să „pună osul” în campania electorală și să maximizeze astfel scorul PSD.

Până la moțiunea de cenzură, interesul PSD este să facă viața actualului guvern un calvar. Din acest motiv, acționează pe două paliere: exercită presiuni inimaginabile asupra ministrului Justiției, Raluca Prună, pentru a promova o lege a amnistiei, și a doptă legi în Parlament, care cresc salariile unor categorii de bugetari, fără să țină cont de implicațiile bugetare. Guvernul este nevoit să le conteste la Curtea Constituțională, motiv pentru care își pune astfel în cap o parte din funcționarii publici, care ar fi beneficiat de pomenile electorale.

Este evident că revolta din penitenciare are un substrat politic consistent. Pușcăriile sunt conduse de oameni cu spate politic, care nu au niciun interes să rezolve situații, ci dimpotrivă. Revoltele se amplifică pentru că aceștia nu iau măsuri suficient de ferme. Cum altfel să fi ajuns infractorii pe acoperișurile pușcăriilor dacă nu prin bunăvoința gardienilor? Funcționari ai statului sprijină acest atac la ordinea de drept, pentru că știu că, ajutând PSD, vor fi răsplătiți dacă acest partid va câștiga alegerile. Ca să nu mai vorbim că lupta anticorupție le cam pute.

Televiziunile de știri manipulează grosolan, transformând tot felul de infractori de drept comun în „victime inocente” ale magistraților. Să nu vă imaginați că Antena 3, Realitatea TV sau RTV, televiziuni care au patroni în pușcărie sau care riscă să ajungă acolo, acționează de capul lor. Nicidecum. Așa cum s-a întâmplat și-n vara lui 2012, avem de-a face cu un plan bine pus la punct. PSD este ajutat în războiul cu Guvernul Cioloș de „mercenarii” din sindicate, acest partid având în continuare fire subterane prin care le controlează. Ele sunt docile pe timpul guvernării social-democrate și ostile, sub alte administrații. Zilele trecute, ca la un semn, sindicatele din administrație au declanșat o grevă de o zi, pentru că funcționarii publici nu sunt mulțumiți de salarii.

Sunt puține șanse ca Guvernul să cedeze acestor presiuni, fapt care va amplifica conflictul cu partidele. Și nu e vorba doar de PSD, ci și de PNL. Copreședintele liberalilor Alina Gorghiu a anunțat ieri că partidul său nu o va mai susține pe Raluca Prună pentru un nou mandate de ministru. Sunt convins că ce se întâmplă astăzi este doar preludiul pentru ce va urma la toamnă. Adevărata amnistie va fi dată în Parlament, prin modificarea legislației penale. Lovitura de grație va aparține unui Legislativ care nu mai are nimic de pierdut. Din contră, mulți senatori și deputați pe final de mandat ar avea de câștigat: ar scăpa de răspundere penală, deoarece fac deja obiectul unor dosare de corupție. Aceasta nu este doar o supoziție. Au încercat deja să circule informații că se pregătește o lovitură de proporții: insurecția penalilor.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor