Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a dezvăluit marți seara că în maximum două zile, social-democrații vor decide dacă pot forma noul guvern cu PNL și UDMR. De asemenea, Ciolacu a precizat că în PSD s-a discutat formal despre posibilitatea ca el să fie propunerea pentru funcția de premier, context în care a subliniat că așteaptă un semn de la președintele Klaus Iohannis.
Comparând declarațiile lansate marți seara de Marcel Ciolacu, putem presupune că PSD nu renunță la conducerea Guvernului României. De cealaltă parte, PNL a subliniat că în negocierile pentru formarea noului guvern nu va renunța la funcția de premier.
Astfel, Ciolacu așteaptă ca Iohannis să se implice și să-i facă pe liberali să se răzgândească. În caz contrar, președintele PSD a lăsat să se înțeleagă că social-democrații vor face un pas în spate și vor ieși din negocieri.
„Pot astăzi (n.r. – marți, 9 noiembrie) să vă spun cu certitudine, că după viitoarele două zile în care intrăm la discuții pe programul de guvernare, pe măsuri imediate, pe termen scurt și mediu, voi spune clar dacă se poate creiona o coaliție.
Dacă putem să găsim parteneri loiali, cinstiți și corecți mergem înainte. Nu-i găsim, ne vedem de treaba noastră”, a declarat Marcel Ciolacu la România TV.
Marcel Ciolacu, viitorul premier?
Despre varianta „Marcel Ciolacu, premier″ a vorbit pentru prima dată, în urmă cu 5 zile, deputatul PSD și totodată președintele interimar al Camerei Deputaților, Sorin Grindeanu. Luni, 8 octombrie 2021, Marcel Ciolacu a spus că nu era interesat de funcția de prim-ministru.
Între timp, opțiunile sale s-au schimbat. Așadar, iată ce a declarat președintele PSD când a fost întrebat dacă poate fi numit prim-ministru: „N-am avut discuții despre cine va fi premier. Nu exclud nimic în viață și niciodată nu am fost radical. Nu am luat această decizie în partid, dar s-a discutat informal.”
Altfel, Marcel Ciolacu a transmis liberalilor că se poate ajunge la acord politic doar dacă ambele partide da dovadă de onestitate: „Mi-aș dori ca în această coaliție să luăm o hotărâre cât mai echilibrată și să încercăm să facem o construcție, astfel încât nimeni să nu fie păcălit.
Dar, plecând de la ceea ce este normal să se plece – de la ponderile pe care ți le-au oferit românii (în Parlament – n.red.). Eu nu încerc să mă cramponez de nicio funcție și de nimic.
Mesaj codat pentru Klaus Iohannis
Încerc să facem ceva funcțional. Toți știm cum a ieșit un guvern făcut din fes. Așa ne-a povestit Orban, că el a făcut un fes mare unde a băgat bilețele și fiecare județ a tras din fes... ce minister, ce secretar de stat... Am văzut la ce s-a ajuns...”
În ceea ce privește rolul lui Klaus Iohannis în actuală criză politică din România, Ciolacu a declarat: „Eu nu am avut o discuţie cu preşedintele României, nici formală, nici informală.
Văzând că nu a urgentat consultările înţeleg că există acest accept de a colabora. PSD, PNL, UDMR şi minorităţile ne-am întâlnit azi şi am creionat un program cât se poate de rapid. Cred că s-a săturat România să mai aştepte. Mâine începem cu zona economică, vedem care sunt liniile pentru următorul buget de stat. În acest moment este nevoie ca PSD să se implice.
Eu cel mai mult îmi doresc de la președintele României să îmi dea un semn. Nu numai mie, ci întregii clase politice, pentru că respectăm cu toții Constituția și pentru ca fiecare să ne respectăm atribuțiile constituționale pe care le avem. Îmi doresc o Românie normal.”
Trezoreria, subiect-cheie pentru PSD
În același context, liderul social-democraților a vorbit despre câteva dintre subiectele delicate în aceste negocieri: „PNL finalizase un program de guvernare împreună cu UDMR.
Eu nu pot accepta privatizarea trezoreriei. Trebuie să venim cu programe integrate. Am înţeles plafonarea preţurilor. Noi am găsit o formulă mai simplă. Haideţi să fim corecţi. Parlamentul îţi formează cadru legislativ.
Noi în acest moment ne aflăm într-un haos executiv. Guvernul României nu are nicio eficienţă. Încercăm punctual să venim cu un program de guvernare pe termen scurt şi din martie să avem unul pe termen lung.
În două zile am putea avea guvern
Vrem mai întâi să ieşim din această iarnă. Trebuie să vedem dacă programele de guvernare ale PNL și UDMR se pot uni cu programul de guvernare al PSD. Eu pot astăzi să vă spun cu certitudine, că după viitoare două zile în care intrăm la discuții pe programul de guvernare, pe măsuri imediate, pe termen scurt și mediu, până în 2024, voi spune clar dacă se poate creiona o coaliție.
Mandatul meu și al colegilor care merg la aceste negocieri este unul clar. Este un mandat de negociere, trebuie să vedem dacă programele de guvernare ale PNL și UDMR se pot uni cu programul de guvernare al PSD.
Deci, în două zile, PSD va da un răspuns foarte clar. Eu voi solicita o ședință la partid, în care le spun care este stadiul negocierilor. Eu i-am criticat suficient (n.r. - pe cei din PNL) și încercăm să venim să stabilizăm România.
Dacă putem să găsim parteneri loiali, cinstiți și corecți mergem înainte. Nu-i găsim, ne vedem de treaba noastră, dar eu nu pot să refuz (n.r. - venirea la guvernare) când văd ce se întâmplă în România.
Nu pot să-i îndemn pe colegii mei să stăm să ne uităm la sondajele de opinie. E un risc pe care ni-l asumăm, categoric. Suntem corecți, cinstiți și patrioți, facem acest lucru. Așteptăm același lucru și de la viitorii parteneri.”