Președintele american a participat, ieri, la o reuniune a 50 de lideri musulmani, la Riad, și urma să vorbească despre „nevoia de a lupta contra ideologiei radicale”, pentru „a unifica lumea musulmană în războiul contra ISIS”. Sâmbătă, Trump a semnat mai multe acorduri în valoare totală de 350 de miliarde de dolari, dintre care unul istoric privind vânzarea de armament, de 110 miliarde de dolari. „Voi prezenta viziunea poporului American, direct și clar”, a spus Trump, adăugând că „mulți dintre liderii prezenți și-au exprima îngrijorarea privind terorismul, extinderea radicalismului și rolul Iranului în finanțarea acestora. Acum, liderii musulmani par să fie pregătiți să își asume responsabilitatea și un rol mai important în lupta contra terorismului în regiune. Este timpul să facem asta, î m p r e u n ă , pentru că asta trebuie făcut”, a spus el. Discursul lui Trump era de așteptat să aibă un ton mai moderat decât cel din campanie, referitor la Islam, deși consilierul său, Stephen Miller, care a scris ordinul executiv privind restricția musulmanilor din 7 țări de a intra în SUA, este autorul discursului de ieri

 Război între bine și rău

Spre deosebire de retorica din plan intern, în care islamul era descris ca dușman al SUA, acum era de așteptat ca lumea musulmană să fie descrisă ca un partener important. „Președintele va spune că nu este vorba despre un război între Occident și Islam”, a dezvăluit un oficial al administrației, în cursul zilei de ieri. „Este un război între bine și rău și toți trebuie să fim împreună în acest atac împotriva răului”, a precizat el. Vizita lui Trump în Orientul Mijlociu este șansa „de a începe un nou capitol în istoria regiunii”, a spus oficialul. Într-o primă versiune a discursului, citată de agenția AP, Trump urma să le ceară liderilor musulmani „să alunge teroriștii din lăcașurile de cult”.

După vizita din Arabia Saudită, întâlnirea prietenoasă cu regele saudit și apariția Melaniei Trump cu capul descoperit, remarcată de presa internațională, liderul american își va continua turneul. Va merge în Israel, Fâșia Gaza, Vatican, Belgia și Sicilia.

Declarații anterioare

Într-un interviu acordat în martie 2016 pentru CNN, Donald Trump explica: „Islamul ne urăște și este foarte greu să separăm miliardele de musulmani pașnici din întreaga lume de extremiștii violenți”. „Există ceva – cred că există o formidabilă ură acolo. O ură formidabilă. Trebuie să o învingem. Există foarte multă ură îndreptată împotriva noastră”, spunea actualul lider de la Casa Albă. Arabia Saudită și alte state din Golf, prezente la conferința de la Riad, sunt implicate în lupta contra ISIS, dar au fost acuzate, pe de altă parte, că susțin grupări și militanți sunniți, informații relevate de WikiLeaks ca apărând într-un email din 2014 al lui Hillary Clinton.