În preajma summitului de la Vilnius, Rusia își pregătește armele nucleare. Reacția NATO

arme nucleare rusia / Sursa foto: Petar Vician | Dreamstime.com

Este posibil ca armele nucleare să nu apară în Belarus, dar este dificil să se oprească importul lor, a declarat Pavel Podvig, cercetător senior la Institutul Națiunilor Unite pentru Cercetare în Dezarmare (UNIDIR), în emisiunea studioului Belsat.

Și asta pentru că nici ONU, nici NATO nu au capacitatea de a influența desfășurarea armelor nucleare de către Rusia în Belarus.

„Nimeni nu le are, nici măcar NATO nu se poate opune la asta. Din diferite motive. În primul rând, din motivul că până acum nu s-a întâmplat nimic la care să reacționezi. Ei bine, și în al doilea rând, că, de fapt, este foarte dificil să reacționezi într-un fel rezonabil la o astfel de acțiune”, a spus Pavel Podvig.

El a mai subliniat că „nimeni nu a adus încă nimic nicăieri”. În plus, în opinia sa, „opțiunea reală” este ca armele nucleare să nu fie niciodată aduse în Belarus.

„Chiar dacă, în scenariul pesimist, armele nucleare ajung cumva pe teritoriul Belarusului, acestea vor fi sub controlul deplin al forțelor armate ruse. În acest sens, nu este nimic bun în faptul că numărul locurilor și țărilor în care sunt desfășurate arme nucleare va crește. Dar situația este de așa natură încât un astfel de pas nu încalcă nicio obligație”, a spus Podvig.

Potrivit acestuia, atâta timp cât armele nucleare se află sub controlul forțelor armate ruse, nu va exista nicio încălcare a niciunui acord, inclusiv a Tratatului de neproliferare nucleară. Cu toate acestea, a adăugat expertul, faptul că însuși desfășurarea de arme nucleare în Belarus „merită condamnat”.

Reacția Alianței la desfășurarea de arme nucleare în Belarus

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că armele nucleare vor apărea în Belarus la începutul lunii iulie. Experții consideră că acest pas este programat să coincidă cu summitul NATO care va avea loc la Vilnius. Șeful Alianței, Jens Stoltenberg, a relatat pentru Belsat reacția NATO la acest pas agresiv al Kremlinului.

Jens Stoltenberg a spus că retorica nucleară a Rusiei este lipsită de sens și periculoasă. Șeful Alianței, comentând lui Belsat declarația privind desfășurarea armelor nucleare în Belarus, spune că Rusia trebuie să înțeleagă că este imposibil să câștigi într-un război nuclear. Prin urmare, nu merită să începeți.

„Desigur, urmărim îndeaproape ce face Rusia. Până acum, nu am văzut nicio schimbare în poziția nucleară a Rusiei care să impună o schimbare în poziția noastră. Cu toate acestea, vedem că aceasta face parte din imagine. Rusia investește masiv în noi capabilități moderne și le desfășoară în apropierea granițelor NATO și, de exemplu, în nordul îndepărtat. Toate acestea fac parte din imagine și NATO a răspuns deja la aceasta”, a declarat Jens Stoltenberg.

Șeful Alianței a mai spus că NATO și-a sporit gradul de pregătire a forțelor sale, a crescut prezența acestora în partea de est a Alianței. NATO continuă să monitorizeze îndeaproape schimbările în poziția nucleară a Rusiei, potrivit Belsat.