“După ce a cucerit Luna, China se îndreaptă direct spre Marte. Vineri, Administrația Spațială Națională, versiunea chineză a NASA, va dezvălui numele și sigla primei sale misiuni de explorare a Planetei Roșii, care va fi şi prima misiune interplanetară realizată de Marele Dragon.

La începutul anului trecut, Beijingul a aselenizat o sondă pe partea întunecată a lunii, care până atunci nu mai fusese explorată de om.

Acum, scopul ambițiosului program spațial al președintelui Xi Jinping este acela de a repeta experienţa cu un corp ceresc mai îndepărtat, chiar dacă nu „virgin”, alegând planeta Marte. Misiunea, numită provizoriu Huoxing-1, denumirea chineză a corpului ceresc, ar trebui să înceapă în iulie, iar sonda va ajunge pe orbită la începutul anului 2021.

În acel moment, pe suprafața planetei va ateriza un „lander” din care va ieși  un „rover”, pentru a studia solul planetei și a căuta urme biologice.

Autorităţile de la Beijing nu au ales întâmplător data de 24 aprilie pentru a dezvălui numele misiunii: aceasta este ziua în care China sărbătorește Ziua Spațiului, cea de-a 50-a aniversare a primului satelit lansat pe orbită de colosul comunist.

Iar președintele Xi, care dorește să transforme China într-o superputere spațială care să poată concura cu Statele Unite, vrea să profite de ocazie pentru a demonstra că urgența coronavirusului nu a lasat pe margine cursa către spaţiu

. Pe acest front, Beijingul vrea să ajungă din urmă Washingtonul, care în urmă cu doi ani a aselenizat un vehicul pe Marte, şi, din câte se pare, recuperează rapid terenul.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE