IN PAT CU DUSMANUL: Alcoolul: prieten sau dusman?

IN PAT CU DUSMANUL: Alcoolul: prieten sau dusman?

De 7 ani suntem sot si sotie. Totusi, in privinta acestui subiect nu am cazut de acord.

La un pahar de vorba

De obicei, lucrurile se petrec cam asa: e 8 seara si 8-10 persoane se strang la o masa mare. Se bucura ca s-au intalnit si vor sa bea ceva in cinstea acestui eveniment. Tu, pentru ca esti cu masina, iei o limonada.

Pana pe la 10:30, lucrurile se desfasoara lent, comesenii inca isi spun unii altora ce bine arata si cat de greu le este la serviciu. Tu mai comanzi o cafea. Cand ospatarul o aduce, cu greu ii gaseste loc printre sticle si pahare. Incepand de pe la 12 noaptea, evita sa mai treaca pe la masa la care se vorbeste foarte tare, in acelasi timp, despre religie, Hagi si Revolutia Franceza.

Toata lumea se contrazice cu toata lumea pe un ton ridicat, in timp ce ochii lucesc a bere, vin, gin tonic sau votca. O prietena isi stalciaza un toc intorcandu-se de la toaleta si rade in hohote. Altuia i se face rau. Emotiile etilice nasc si niste insulte, ascunse deocamdata sub masca malitiei. Intelegi ca deja oamenii nu mai beau pentru ca sunt impreuna, ci ca au ramas impreuna pentru a bea.

Si intelegi ca, din cauza starii tale nefiresti de luciditate, esti in plus si nu te poti adapta. Pe la doua, dupa niste mici imbranceli intre cei mai piliti din grup si niste petrecareti de la o masa vecina, gasca se sparge, vegheata de privirile nervoase ale chelnerilor.

Combatantii se indreapta catre un taxi si spre migrena de a doua zi, nu inainte de a-si face promisiuni pentru o cat mai grabnica repetare a actiunii. Te asezi la volan intrebandu-te cand ai gresit: atunci cand ai luat hotararea de a nu fi niciodata ridicol in public sau cand te-ai decis sa mergi la aceasta intalnire? (Elena Georgescu)

Amicul din sticla

Aveti prieteni cu care va vedeti rar, dar cu care va intelegeti perfect? Oameni cu care nu v-ati certat niciodata, dar cu care, daca v-ati intalni mai des, pur si simplu nu v-ati simti la fel de bine?

Ei bine, cam asa trebuie sa fie alcoolul: un prieten bun cu care e bine sa te vezi doar uneori. Daca stii cum sa te porti cu el, te va trata si el bine. Daca e de calitate, te vei simti perfect in compania lui. Ne-am obisnuit sa vedem in carciuma doar un loc de perditie, neglijand functia ei sociala, faptul ca acolo poti comunica si rade.

Unde altundeva se poarta cele mai frumoase discutii? Unde ataca si contraataca sute de idei, deasupra unei harti cu soldatei din sticla. In biblioteca? Poate in cea din Cismigiu, daca stiti la ce ma refer. La opereta? Poate cu cativa pasi mai la dreapta. Personal, am invatat mai multe in Cina, Gradinita, Turist si Club A decat in facultate.

De ce invinovatim alcoolul pentru relele pe care noi le facem dupa ce abuzam de el? E ca si cum am acuza fotbalul pentru violentele de pe stadioane sau masinile de producerea atator accidente. Nu cred in barbatii care dau de bautura la 35 de ani si care cad secerati sub masa dupa unu-doua degete de vin.

Sunt candidati mai buni pentru alcoolism si nefericire decat cei care au facut fiecare lucru la vremea lui. „Est modus in rebus”, adica „E o masura in toate”, a spus un filosof roman. Nu dati la o parte nici masura barmanului, in timp ce eu ridic un pahar in cinstea acelui fin degustator al vietii, ramas anonim ca toate geniile autentice. (Adrian Georgescu)

Puteti comenta pe www.adriangeorgescu.ro

Ne puteți urmări și pe Google News