IN PAT CU DUSMANUL: Acordul prenuptial

Aceasta metoda de a pune divortul inaintea casatoriei castiga teren si in Romania.

Casatorie cu preaviz

Se spune ca un acord prenuptial aduce siguranta. Eu, dimpotriva, cred ca nu e un acord, ci un dezacord. Daca acesta e primul pas intr-o casnicie, atunci e unul facut cu piciorul stang, de care ai legat si o ghiulea.

Casatoria ar deveni astfel doar un precontract anulabil. Or, ea nu e un business sau un credit facut la banca, ci un plonjon in necunoscut. Cand doi trapezisti isi dau intalnire sub cupola, la mijlocul saltului, ce creeaza sentimentul de siguranta: plasa ori convingerea ca bratele intinse ale celuilalt vor fi acolo? Daca va bizuiti mai mult pe plasa decat pe partener, e mai bine sa nu va avantati in gol.

O casatorie este o tandra infruntare continua intre barbat si femeie, cu atacuri si retrageri rapide, cu schimburi de prizonieri si tratate de pace. Cum sa incepi prin semnarea actului de capitulare, negociind divortul inca dinaintea nuntii? Cum sa incerci macar a stipula conditiile legale ale unei despartiri ce ar putea avea loc peste un an, ori peste cincizeci, cand nici tu, nici celalalt nu veti mai fi aceiasi din momentul semnarii protocolului?

Un acord prenuptial nu e doar o lipsa de incredere in celalalt, ci si in propria persoana. Nu cred ca exista multe cupluri care sa fi semnat un asemenea contract si sa-i fi rezistat pana la capat. Intre cei doi sta mereu renuntarea de la inceput, iar casnicia devine doar intervalul de timp consumat intre preaviz si plecare.

Cum ar fi sa fii in fata preotului, acesta sa-ti puna intrebarea cu „...pana cand moartea va va desparti”, iar tu sa raspunzi: „Parinte, habar n-am. Pare greu ce spune Sfintia Ta aici. Pot sa-mi sun avocatul?”. (Adrian Georgescu)

Un simplu instrument

Un contract prenuptial pare, la o prima vedere, un afront adus iubirii ce-i leaga pe viitorii miri. Vorbeste despre divort la momentul zero, cand inimile tresalta de iubire, si isi propune sa traseze granite atunci cand totul pare sa arate inexistenta limitelor. Totusi, din ce in ce mai multi oameni ajung in zilele noastre la tribunal. Nu pentru ca nu s-ar fi iubit, nici pentru ca au semnat sau nu contracte prenuptiale, ci pentru ca nu mai vor sa fie impreuna.

Ceva ce nu ar fi crezut la momentul zero ca se poate intampla s-a petrecut: ei nu se mai iubesc. Prin urmare, contractul prenuptial trebuie considerat nu un semn al ghinionului, un fel de pisica neagra, ci un instrument. El nu impinge la divort doi oameni ce vor sa stea impreuna, ci ii ajuta pe alti doi care vor sa se desparta sa o faca intr-un mod cat mai corect, stabilit in prealabil de comun acord.

Exista si cupluri care nu se destrama, insa nu totdeauna dragostea e cea care le mentine. Uneori e frica. In multe cazuri, sotia se teme ca ar putea ramane cu copiii, dar fara bani, iar sotul se teme ca ar putea ramane si fara copii, si fara bani. Si iata cum un acord prenuptial bine formulat la inocentul moment zero poate oferi o solutie, chiar daca nu una perfecta.

Casatoria este, pana la urma, o promisiune de iubire si de respect pentru tot restul vietii. Poate cineva sa faca o astfel de fagaduiala fara nicio urma de indoiala? Daca da, ma inclin, daca nu, ar fi mai bine sa alcatuiasca un acord prenuptial. Fereasca Dumnezeu!, mai tarziu s-ar putea sa-i foloseasca. (Elena Georgescu)