În partidul celor trei trandafiri a început răfuiala blondelor. Ce s-a mai decis în PSD?
- Istrate Cristian
- 16 iulie 2019, 07:10
Social-democrații au hotărât în ședința Comitetului Executiv Național de ieri că merg cu candidat propriu la alegerile prezidențiale. Viorica Dăncilă a supus votului liderilor propunerea de a fi luat în calcul și Călin Popescu Tăriceanu. Aceștia au respins ideea candidatului comun, altul decât unul din PSD. Asta în condițiile în care sondajele interne arată un adevărat dezastru în ceea ce privește cota scăzută obținută de cei măsurați pentru a fi aruncați în competiția pentru Cotroceni. Baronii din partid o împing pe Viorica Dăncilă, convinși că va fi un eșec și o pot înlătura de la conducerea formațiunii. Pe de altă parte, Gabriela Firea, care până nu demult se jura că nu o tentează președinția, s-ar arunca în luptă.
Premierul Viorica Dăncilă a scăpat de ministrul Carmen Dan după ce aceasta a abandonat și și-a dat demisia chiar înainte de reuniunea CEx de ieri unde urma să fie remaniată. Aceasta, considerată una dintre pupilele lui Liviu Dragnea, a spus că partidul a cedat în fața presiunilor președintelui Klaus Iohannis, că îndepărtarea ei este o decizie politică și pleacă cu fruntea sus.
Prima blondă, scoasă din joc
Ușurată că a scăpat de amprenta 10 august, Viorica Dăncilă i-a reproșat ministrului că trebuia să discute aceste chestiuni mai întâi în interiorul partidului, apoi să facă declarații publice. „Niciodată PSD nu va ceda presiunilor președintelui. Intrăm într-o campanie împotriva președintelui Iohannis, deci în niciun caz nu trebuie să luăm decizii care să îl ajute. Eu cred că unii membri ai partidului nostru nu au învățat nimic și au crezut că dacă ies în spațiul public înainte de a vorbi în forul statutar îi va aprecia cineva”, a declarat Dăncilă.
Și Viorica Dăncilă și Gabriela Firea se consideră potrivite pentru a intra în cursa pentru președinție. Spre deosebire de lidera partidului, Gabriela Firea are mai multe variante dacă partidul se dezice de ea. Una dintre ele este poziția de candidat independent susținută de mai multe partide, printre care și Pro România. Care, în socotelile făcute de ei, va atrage în perioada următoare valuri de pesediști.
Victor Ponta va decide, după ce vede rezultatele sondajului în care îi măsoară pe Sorin Cîmpeanu și Corina Crețu, ce va face cu Firea. Aspiranta la președinție bate monedă pe candidatul comun, PSD-ALDE-Pro România, și remarcă prăpastia care s-a format între partenerii de guvernare. „Avem o relație rece, părem demobilizați, parcă pregătiți să pierdem”, a spus Firea în CEx.
Socoteli pentru turul doi
Primarul General al Capitalei sugerează că Viorica Dăncilă candidat va face doar figurație și asta ar fi în favoarea lui Klaus Iohannis. „Mi-aş dori foarte mult ca oamenii de stânga din România să se simtă reprezentaţi în aceste alegeri, să nu fie doar o participare formală, să facem figuraţie, să bifăm că ne-am înscris şi în aceste alegeri şi asta înseamnă în primul rând să ne dorim să câştigăm”, a declarat, ieri, Firea. Aceasta, deși a lipsit, din motive de boală, la ultimul eveniment major al PSD, congresul la care a fost aleasă Dăncilă președinte, remarcă și reclamă că timpul curge și PSD încă oscilează în căutarea candidatului ideal.
În acest timp, atât liberalii, cât și USR fac socoteli pentru turul doi: cine și cum va obține voturile PSD, un bazin electoral deloc de neglijat. Dan Barna a declarat, ieri, pentru EVZ, că USR nu are un mesaj special pentru electoratul PSD în turul doi. Întrebat dacă Dacian Cioloș ar putea fi un candidat cu șanse mai mari și cu trecere mai mare la PSD, liderul USR nu a dat un răspuns concret. El a precizat că cele două formațiuni, USR și PLUS, vor negocia și vor decide candidatul. Pe de altă parte, liberalii sunt convinși că în turul doi, între Barna/Cioloș și Klaus Iohannis social-democrații vor merge pe mâna președintelui. Acesta a și făcut primul gest de prietenie, a promulgat Legea pensiilor fără nicio obiecție.
Liberalii văd în fața ochilor mii de Dragnea
Public, liderul PNL respinge categoric orice apropiere de PSD. PNL consideră că adevăratul adversar este PSD și coaliția majoritară, un PSD în care chiar dacă Dragnea nu mai este la butoane este un PSD profund retrograd, antieuropean, antidemocratic, un PSD în care sunt mii de Liviu Dragnea care nu sunt la fel de cunoscuți, sunt mii de Liviu Dragnea cu care au înțesat instituțiile publice, cu scopul de a le confisca și de a le deturna de la obiectivul lor fundamental de a servi interesul cetățeanului, transformând instituțiile publice în arme politice de partid”, a declarat, ieri, Ludovic Orban.
Acesta mai face un efort de a convinge USR PLUS să renunțe pentru că nu înțelege ambiția acestora de a avea un candidat comun care divizează electoratul anti-PSD.
Tăriceanu se îndreaptă către o candidatură
Până când PSD își măsoară în sondaje doar prezidențiabilii proprii, aliatul ALDE se cam îndepărtează. Potrivit unor surse politice, social-democrații nu vor ca liderul ALDE să fie candidatul comun și așa au și votat ieri în CEx, că vor să aibă propriul prezidențiabil. Călin Popescu Tăriceanu caută deja „altă formulă de alianță care să ne crească șansele” și nu exclude ca aceasta să fie cu Pro România.
Deocamdată, ALDE i-a provocat, ieri, pe partenerii din coaliție. Varujan Vosganian a anunțat că, ieri, în Biroul Executiv, s-a decis ca Tăriceanu să fie candidatul comun. Liderul ALDE, întrebat dacă asta va duce la destrămarea coaliției, a fost evaziv și a spus că „dincolo de orgolii cred că trebuie să avem ceva pragmatism politic, realism politic”. Congresul PSD de validare a prezidențiabilului are loc în 3 august.