Asteroizii sunt un mare pericol pentru omenire, intrarea in atmosfera terestra a unui astfel de obiect putand avea consecinte tragice. Din acest motiv descoperirea si urmarirea asteroizilor care au traiectorii ce se apropie de noi este extrem de importanta. A fost astfel descoperit un mic asteroid, 2012 TC4, care va trece foarte apoape de Pamant in luna octombrie a acestui an.
Exista mii de asteroizi care au fost observati intr-o regiune relativ aproapiata de planeta noastra. Acestia se numesc Near Earth Asteroids (NEA) – asteroizi apropiati de Pamant. NEA sunt asteroizi care au o orbita ce ii va aduce la o distanta fata de Soare mai mica de 195 de milioane de kilometri si care ar putea trece la o distanta fata de Pamant de mai putin de 50 de milioane de kilometri, reprezantand un potential pericol.
Pana acum circa 15 ani NASA cauta sa descopere toti NEA cu un diametru mai mare de 1 km. Acestia, daca ar intra in coliziune cu planeta noastra, ar putea produce o adevarata catastrofa – asemanatoare cu cea care a dus la disparitia dinozaurior. La ora actuala cunoastem bine pozitia acestor asteroizi cu dimensiuni mari. Ce se intampla insa cu asteroizii mai mici? Chiar si un asteroid cu diametrul in jur de 150 metri ar putea provoca daune importante intr-o regiune mare cat o tara de dimensiuni medii.
In ultimii ani eforturile s-au concentrat pe descoperirea asteroizilor cu dimensiuni mai mari de 100 de metri. Au fost astfel descoperiti circa 15000 de asteroizi; se stie deja ca in urmatorii 100 de ani niciunul dintre acestia nu va intra in coliziune cu Pamantul. Asteroizi cu dimensiuni mai mici, precum cel de 15 metri care a cazut in 2013 la Celiabinsk, in Rusia, si care pot provoca daune destul de mari, ar putea insa sa cada pe Pamant, acestia nefiind inca descoperiti cu totii. Din acest motiv agentiile spatiale cauta sa lanseze sateliti cu telescoape speciale, dedicate descoperirii asteroizilor.
Un astfel de asteroid studiat recent de catre agentia spatiala Europeana (ESA) si de Observatorul European Southern Observatory (ESO), denumit 2012 TC4, va trece foarte aproape de noi pe 12 octombrie in acest an.
Asteroidul respectiv a fost observat pentru prima data acum circa 5 ani (in 2012) da catre Pan-STARRS din Hawaii. De indata ce a fost observat astronomii au reusit sa isi dea seama ca acest asteroid va trece extrem de aproape de noi in octombrie 2017 insa, pierzandu-l din vedere, nu au reusit sa calculeze cu precizie orbita acestuia. Noile observatii ne arata ca asteroidul 2012 TC4 are un diametru intre 15 si 30 de metri si ca va trece la o distanta fata de Terra de circa 44.000 de kilometri. Aceasta distanta este mult mai mica decat cea care separa Luna de Pamant, care este aproximativ 380.000 de kilometri.
Daca insa in viitor va fi descoperit un asteroid periculos, care ar putea sa se prabuseasca pe Pamant, ce putem face, cum ne putem salva? Teoretic au fost propuse trei tipuri de solutii: lansarea spre asteroid a unui satelit cu o bomba nucleare care sa-l distruga; lansarea unei sonde care sa devieze asteroidul prin impactul cu acesta (fara insa sa-l faca sa explodeze); construirea si trimiterea unui “atractor gravitational” – adica a unei sonde care sa se apropie de asteroid si sa-i devieze traiectoria in urma atractei gravitationale pe care o exercita asupra acestuia. Fiecare dintre aceste solutii prezinta o serie de probleme si nu este inca clar care este cea mai potrivita.
In urmatorii ani cu ajutorul noilor instrumente astronomice harta asteroizilor de tipul NEA se va imbogati cu alte cateva mii de astfel de obiecte. Intre timp continua discutia solutiilor tehnice care ar putea sa ne salveze de un eventual pericol.
Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro