În loc să facă autostrăzi, CNAIR se războiește prin instanțe cu angajații. Compania a fost obligată să plătească daune morale unui angajat ...
- Mihai Şoica
- 2 august 2018, 17:11
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a fost obligată de Tribunalul Alba să plătească daune morale unui angajat, pe care l-a hărțuit cu demiteri abuzive și sancționări disciplinare pe motive inventate.
Judecătorii de la Tribunalul Alba s-au pronunțat într-un proces, în care șeful Secției de Drumuri Naționale Alba, din subordinea CNAIR, Liviu Hondola a fost sancționat disciplinar, cu reducerea salariului cu zece la sută, pentru o perioadă de trei luni, și au dispus anularea acestei sancțiuni. În plus, magistrații au ajuns la concluzia că Liviu Hondola a fost hărțuit de către CNAIR, și au dispus că șeful SDN Alba să primească daune morale în valoare de 5.000 de lei.
Potrivit unor surse din cadrul CNAIR, Liviu Hondola ar fi fost sancționat pentru că nu a respectat un ordin intern emis de Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj, care se refereră la întocmirea unor acte birocratice pentru fiecare mașină care ar fi ieșit de pe poarta SDN Alba, pe drumurile naționale. Aceleași surse au precizat că respectivul ordin este unul abuziv și că dacă acesta ar fi respectat, ar fi trebuit angajat un funcționar care să completeze, cât e ziua de lungă, acele formulare birocrative, ”pentru ieșirea în teren”.
Liviu Hondola a contestat sancțiunea și a avut câștig de cauză la Tribunalul Alba, care s-a pronunțat în data de 12 iulie 2018.
Contactat de EvZ, Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt la CNAIR a declarat că juriștii companiei au aflat de această sentință. ”Aștptăm să ni se comunice oficial sentința judecătorească și vom stabili ce vom face pe viitor”, a spus oficialul CNAIR.
Alte cazuri
Între timp, instanțele judecătorești din România emit sentințe după sentințe, prin care confirmă abuzurule care au fost comise asupra unor functionari ai CNAIR. De exemplu, Tribunalul Iași a dispus în data de 26 iulie 2018, reîncadrarea pe funcția de director general, a lui Eugen Cecan, cel care a fost directorul general al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj, până în una august 2017. Mai mult, tot Tribunalul Iași a dispus ca și fostul director economic al DRDP Cluj, Aneta Vișan, să fie reintegrată pe funcția deținută, aceasta fiind demisă în luna septembrie 2017.
Un alt caz este al unui jurist al CNAIR, Alin Goga, care a fost sancționat disciplinar cu desfacerea contractului de muncă, pentru că ar fi postat pe facebook, mai multe mesaje critice la adresa CNAIR. Ulterior, instanțele de judecată au dispus reîncadrarea lui Goga și plata către acesta a unor sume importante de bani, care reprezintă salarii neîncasate în perioada în care a fost concediat.