„În intimitatea secolului 19“

Printre ultimele audiobookuri se numără „Jeni Acterian - Jurnalul unei fete greu de mulţumit“, în lectura Irinei Petrescu, primul titlu din noua colecţie „Memorialistică“ din cadrul Humanitas Multimedia, care se alătură titlurilor: „Vorbele memorabile“, ale lui Petre Ţuţea, citite de Valentin Uritescu, şi „Obsesia biografiei“, de Denisa Comanescu, cu poeme în lectura autoarei.

Va apărea săptămâna viitoare şi „În intimitatea secolului 19“, de Ioana Pârvulescu, în lectura lui Victor Rebengiuc, cu o introducere în lectura autoarei. Cel de-al treilea volum al seriei „Gastronomice“ îşi invită ascultătorii pofticioşi să-şi bage nasul în oalele bucătăriei lui Păstorel Teodoreanu, unde găsim bucate felurite dedicate adevăraţilor cunoscători.

Valentin Uritescu se delectează din nou citind despre toate aceste minunăţii gastronomice. A mai apărut de curând bijuteria „Craii de Curtea Veche“, de Mateiu Caragiale, în lectura lui Andrei Pleşu. Proiectul cărtii vorbite a fost creat în Grupul Humanitas la începutul anului 2003, ca o provocare editorială. Există mai multe colecţii, fiecare cu specificul său: „Audiofiction“, „Listen & learn“, „Eseistică în lectura autorilor“, „Memorialistică“, „Poezie“, „Pop Culture“, „Self Help“, „Multimedia“ (care cuprinde filme documentare, muzică şi fotografie). Până în prezent au apărut aproximativ 70 de titluri.

„Publicul larg încă nu ştie foarte bine ce înseamnă un audiobook. Suntem siguri că se vor convinge în timp că audiobookul nu trebuie să le lipsească din bibliotecă sau din autoturism. Este cartea privită dintr-un alt unghi, este o altă experienţă, preferată în momente când o carte tradiţională este inaccesibilă (de exemplu, când eşti prins ore în şir în trafic)“, spune Mihaela Coman, directorul Humanitas Multimedia.

Mai mult, o carte vorbită este valoroasă mai ales pentru că prilejuieş te o întâlnire virtuală cu personalităţi ale lumii culturale, care ne citesc poveşti sau poezii. Dintre cei care au acceptat rolul de povestitor au fost de-a lungul timpului Florian Pittiş, Adrian Pintea, Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Valentin Uritescu, Ion Caramitru, dar şi autorii înşişi, cum ar fi Neagu Djuvara, Andrei Pleşu, H-R. Patapievici, Gabriel Liiceanu, Radu Paraschivescu sau Mircea Cărtărescu. Un audiobook costă în jur de 30 de lei.