În haine noi, Teatrul Naţional ţinteşte către tineri | IMAGINI PANORAMICE 360°

Teatrul Naţional Bucureşti este, în momentul de faţă, împărţit între piesele de teatru, jucate seara, şi un şantier de modernizare, în care se munceşte ziua.

Actorii repetă în zgomot de picamere, însă proiectele avansează. Noul teatru va avea o altă organizare a sălilor. Sala Mare va avea 900 de locuri, Sala Mică va include şi o sală de expoziţie, iar Sala Studio vine cu cu fotolii rotative pe fundalul unor pereţi negri.  Sala Media, care va fi multifunţională, va fi dotată cu videoproiectoare, monitoare, dar şi ecrane de proiecţie. Scena din Sala Pictură aflată la etajul al doilea al clădirii, va avea un pod, iar fotoliile vor putea fi aranjate în stil elizabetan, italian sau arenă în numai 22 de minute.

În vară, Sala Amfiteatru va dispărea, iar lucrările la săli continuă şi în stagiunea următoare. "M-am gândit serios la modul în care vom folosi aceste săli", a declarat Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti, într-o conferinţă de presă. El a mai completat că că va pune accent pe publicul tânăr, care "refuză teatrul instituţional şi caută o revoluţie în teatru", dar şi pe teatrele din provincie, care doresc să susţină microstagiuni la teatrul din Capitală. "Această clădire nu va fi o simplă instituţie teatrală, ci una complexă de cultură"¸ a spus Caramitru. Construcţia va include un amfiteatru în aer liber, pe terasa clădirii şi cafenele. Caragiale domină 2012 În afară de două proiecte, Teatrul Naţional Bucureşti se va axa pe Anul Caragiale 2012. Astfel, în luna mai este programată premiera piesei "O scrisoare", regizată de Horaţiu Mălăele, adaptare după "O scrisoare pierdută", la care au început deja repetiţiile. În aceeaşi perioadă va fi apărea şi piesa "Două loturi", regizată de Alexandru Dabija, Radu Afrim va pune "Năpasta" în scenă, iar Radu Beligan a promis că va susţine un recital format din texte scrise de Caragiale. Sala Mică va fi inaugurată, după cum speră Ion Caramitru, cu un proiect "In Memoriam Al. Tocilescu", în care se va reflecta concepţia regizorală şi scenografică a regretatului regizor pentru piesa "D'ale carnavalului". "Ne-am fi dorit o integrală Caragiale, dar nu mai poate fi pusă în practică, din cauza dispariţiei lui alexandru Tocilescu", a mărturisit Ion Caramitru. În ziua morţii lui Tocilescu, piesa se afla în stadiul de selecţie actori pentru roluri feminine. Printre proiectele TNB se mai numără şi premiera piesei "Fata din curcubeu", un one woman show susţinut de actriţa Tania Popa, recomandat de Ion Caramitru. Spectacolul face parte din programul "Uşi deschise pentru toţi". Şi programul "Parateatral", în care se dezvoltă proiecte din muzică, arte vizuale , dans şi nu numai, continuă. Teatrul va găzdui şi piesa "Fabuloşii bărbaţi înaripaţi" a teatrului din Debrecen, Ungaria, care susţine un turneu.  FOTO: OCTAVIAN COCOLOŞ