“Bulgarii vor avea mai puține drepturi decât străinii. În ceea ce îi privește pe bulgari, planează prezumția că sunt purtători de virus și trebuie să stea în carantină 14 zile când se întorc din străinătate. În același timp, turiștii străini vor intra în Bulgaria doar cu o simplă declarație.

Acestea sunt intențiile anunțate de guvernul de la Sofia. Ele sunt absurde și discriminatorii, a comentat europarlamentarul Ivo Hristov legat de ideea Ministerului bulgar al Sănătății ca bulgarii care se întorc dintr-o vacanță în străinătate să rămână 14 zile în carantină.

Intențiile autorităților bulgare sunt cel puși ciudate și din punct de vedere logic, pentru că virusul circulă de mult timp în Bulgaria pentru a mai putea spera că va fi  protejată populația prin izolarea de lumea exterioară.

Cu atât mai puțin dacă presupunem că Covid-19 poate fi adus doar de bulgari, nu și de turiști străini, a adăugat eurodeputatul bulgar Hristov.

Hristov avertizează că această politică privează sute de mii de bulgari de posibilitatea de a își vizita părinții, de exemplu, ori de a rezolva chestiuni urgente în Bulgaria – ca de exemplu schimbarea actelor de identitate.

Dacă ideea anunțată de ministrul bulgar al turismului își propune să direcționeze turiștii bulgari către stațiunile din Bulgaria, atunci o astfel de consolidare administrativă nu este nici acceptabilă, nici nu va obține rezultatul dorit.

Cabinetul de la Sofia trebuie să aibă aceeași politică față de bulgari și turiștii străini, având în vedere doar sănătatea acestora, ceea ce înseamnă să introducă teste obligatorii pentru cei ce intră pe teritoriul Bulgariei și să anuleze carantina generală și sancțiunile insuportabile, care au dus deja la consecințe grele și nejustificate, a spus ferm europarlamentarul din Grupul socialiștilor”.