În Germania, șomajul a crescut mai mult decât se aștepta, atenuând speranțele de revenire a economiei

În Germania, șomajul a crescut mai mult decât se aștepta, atenuând speranțele de revenire a economiei Șomaj. Sursa foto: Arhiva EVZ

Numărul șomerilor a crescut cu 25.000 de persoane, în Germania, în vreme ce economiștii se așteptau ca șomajul să înregistreze o creștere de doar 7.000 de persoane.

Șomajul s-a menținut la o rată de 5,9%

În Germania, șomajul a crescut mai mult decât se anticipa, fapt care face ca așteptările legate de revenirea celei mai mari economii a Europei să se confirme doar în parte. Prin prisma acestor rezultate, economiștii se așteptă ca redresarea economiei germane să aibă loc treptat în acest an, conform Bloomberg.

Rata șomajului în Germania s-a menținut la 5,9%, a anunțat Agenția Federală pentru Muncă marți (4 iunie).

„Recuperarea de primăvară nu a demarat cu adevărat anul acesta”, a declarat șefa agenției, Andrea Nahles, într-un comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Germania își revine după o contracție economică la sfârșitul anului 2023, factori precum vremea blândă contribuind la stimularea producției care a crescut cu 0,2% în primul trimestru.

Analiștii consideră că revenirea economiei germane va continua pentru tot restul anului, pe măsură ce consumul revine, iar industria beneficiază de o cerere mai fermă.

De asemenea, și oferta de locuri de muncă a fost mai mică; în mai au fost 702.000 locuri de muncă vacante, cu 65.000 mai puține decât în urmă cu un an, arată datele publicate de Oficiul Federal pentru Muncă.

Deficitul de forță de muncă calificată s-a atenuat în domeniul ingineriei și construcțiilor, dar este posibil ca acest trend să nu continue pe termen lung, avertizează Nahles.

Andrea Nahles, Chairwoman of the Executive Board of the Federal Employment Agency, informs the Federal Press Conference about planned measures for labor market integration. Bernd von Jutrczenka/dpa

Andrea Nahles. Foto: dpa

Potențial limitat de redresare al economiei

Piața muncii a rămas rezilientă chiar și în vremuri de recesiune, companiile păstrându-și muncitorii pe fondul deficitului generalizat de personal calificat. Acest lucru, la rândul său, înseamnă că firmele își vor folosi probabil angajații existenți cu o mai mare eficiență, înainte de a angaja mai mulți oameni, dacă activitatea economică se va relua; acesta este un motiv pentru care șomajul nu a confirmat prognozele analiștilor.

Un indicator timpuriu al Institutului German de Cercetare a Ocupării Forței de Muncă arăta încă de luna trecută că șomajul va înregistra o astfel de evoluție, cercetătorul german Enzo Weber afirmând că există un potențial de redresare limitat al economiei germane, la momentul actual.

Analiştii consideră că gospodăriile vor fi un motor important de creştere, în principal, deoarece veniturile lor continuă să ajungă din urmă inflaţia înregistrată în ultimii ani.

Salariile reale au crescut într-un ritm record în primele trei luni ale anului și se așteaptă să crească în continuare în trimestrele următoare.