Evenimentul Zilei > International > In Franta, ministrii lucreaza part-time

In Franta, ministrii lucreaza part-time

Ministrul de Justitie al Frantei vrea sa fie primar. La fel si ministrul de Finante si cel al Culturii. Nici purtatorul de cuvant al Guvernului nu se lasa mai prejos.

Campania electorala pentru alegerile municipale din martie nici macar nu a inceput, dar doua treimi din cei 33 de membrii ai cabinetului presedintelui Nicolas Sarkosy s-au transformat deja in politicieni cu jumatate de norma, declarand ca ei merita sa fie urmatorii primari ai Frantei, relateaza editia electronica a "International Herald Tribune".

Cativa dintre acestia, cum ar fi ministrul Educatiei, sunt deja primari si au intrat in campanie electorala pentru realegerea lor in aceasta functie. Altii, cum ar fi ministrul de Finante, sunt fosti primari care isi doresc vechile slujbe inapoi.

"Este un mod de a pastra contactul cu realitatea", a declarat Xavier Bertrand, ministrul Muncii, care vrea sa fie viceprimar al orasului St.-Quentin din nord-estul Frantei. "Este mult mai bine decat sa ne uitam la rezultatele sondajelor", a adaugat acesta.

Aceasta practica de "acumulare de mandate", prin care oficialii guvernului au permisiunea de a detine mai mult de o functie publica, a fost eliminata in perioada mandatului lui Jacques Chirac (care a fost prim-ministru si primar al Parisului), si reinviata o data cu venirea lui Sarkosy la putere, acesta dorind extinderea influentei Guvenului sau.

Criticii catalogeaza aceasta practica ca fiind una nedemocratica, ce implica un conflict de interese.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: