"In Franta, Bogdan Chirieac nu ar fi considerat jurnalist"

"In Franta, Bogdan Chirieac nu ar fi considerat jurnalist"

Ioana Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, crede ca Chirieac, ziaristul bagat pana-n gat in afaceri cu statul, si-a subminat propria credibilitate.

Dublul statut de jurnalist si om de afaceri, care a capatat o noua dimensiune dupa dezvaluirea de catre EVZ a afacerilor cu statul derulate de Bogdan Chirieac, senior editor la cotidianul "Gandul", este o "chestiune care tine de credibilitate si de autoreglementare".

Aceasta este parerea Ioanei Avadani, director CJI, care vede dificultati in reglementarea situatiei din punct de vedere deontologic: „E greu de reglementat o chestiune care tine de libertatea de a intra in afaceri. Lui Chirieac nu i se poate reprosa nimic, pentru ca nu a incalcat nicio lege. Dar si-a subminat propria credibilitate. In conditiile in care ai o afacere superprofitabila, esti om de afaceri care mai si scrie la ziar”. Aceasta aduce in discutie  Franta, unde „esti considerat jurnalist numai daca iti castigi majoritatea veniturilor din meseria asta. Chirieac nu ar fi considerat jurnalist acolo”.

Conflict de interese Catalin Tolontan, redactor-sef al cotidianului „Gazeta Sporturilor”, este transant in aceasta privinta. „Daca ducem discutia in reglementare deontologica pierdem esenta cazului. Aici nu vorbim de jurnalist versus om de afaceri. Chirieac nu e om de afaceri! El reprezinta ceea ce se numeste „appointed millionaires”, milionari in euro facuti de stat si, uneori, de serviciile speciale. Daca ne uitam pe lista clientilor lui, gasim acolo intreaga panoplie a banilor publici: guvern, minerit, ser vicii, situatii de urgenta etc.”.

Ne puteți urmări și pe Google News

In ce priveste o eventuala modificare a Codului deontologic al Clubului Roman de Presa, Ioana Avadani spune ca o recomandare ar fi singura solutie. „Nu se poate pune o interdictie. Interdictia poate aparea intr-un contract de munca, de exemplu”, e de parere aceasta. Avadani vede situatia lui Chirieac si a oricarui alt jurnalist care este om de afaceri drept un „conflict de interese”.

Tolontan merge mai departe: „Nu intru in capcana propusa de CRP! Fie el jurnalismul reglementat sau nereglementat, situatia lui Bogdan Chirieac ramane aceeasi: este in conflict cu publicul, cu propriul discurs si cu cei despre care scrie si pe care i-a acuzat de propriile practici!”.

Cititi si:

Tunurile lui Chirieac 

Chirieac isi folosea ziarul pentru afacerile personale