În Complexul Energetic Oltenia sunt circa 500 de ŞEFI, 1 la 30 de angajaţi

În Complexul Energetic Oltenia sunt circa 500 de ŞEFI, 1 la 30 de angajaţi

Noua organigramă a Complexului Energetic Oltenia (CEO), care va intra în vigoare la 30 iunie, va conține cu 20% mai puține posturi de conducere, ceea ce înseamnă reducerea lor cu aproximativ 100 de posturi, a declarat astăzi ministrul Energiei, Victor Grigorescu, într-o conferință de presă.

Potrivit ministrului, în total, există circa 500 de şefi în companie acum.

Dat fiind că numărul de angajaţi este de circa 15.000 în companie, care anul trecut a încheiat cu pierderi de aproape 900 milioane lei, din calculele EVZ reiese că există un şef pentru fiecare 30 de salariaţi. Conform informaţiilor apărute în presă, doar salariul actualului director general interimar, Laurenţiu Ciobotărică, ar putea fi de peste 10.000 euro lunar. 

“Dacă ne ia trei luni să ajungă o hârtie până la director, avem o problemă”, a spus Victor Grigorescu. 

Grigorescu a adăugat că așteaptă de la CE Oltenia un plan de redresare complex, agreat cu partenerii sociali. “Repet că nu există posibilitatea sau spectrul insolvenței la CE Oltenia. Complexul are trei lucruri de făcut. În primul rând este nevoie de un plan de eficientizare, agreat cu partenerii sociali. În al doilea rând, există de mai mulți ani discuții pentru proiecte mari de investiții care vor crea o piață pentru cărbunele din Oltenia. Aceste discuții trebuie clarificate și chiar merită să tragem o concluzie, pentru că vorbim de o piață nouă pentru 95% din producția actuală de cărbune din Oltenia”, a subliniat ministrul.

Potrivit acestuia, în al treilea rând, CE Oltenia trebuie să stabilească ce vrea să modernizeze.

CEO poate funcţiona fără să ceară nimic

La rândul său, Corina Popescu, secretar de stat în minister, a arătat că există un potențial mare în cadrul CE Oltenia, care trebuie fructificat.

“CEO are potenţial, poate să se dezvolte singură. Trebuie doar să se uite în interiorul ei, să-şi regândească investiţiile în funcţie de necesităţi, să se restructureze şi atunci va putea sta în piaţă fără să ceară nimic”, a precizat Corina Popescu.

Pierderi substanţiale, tot mai mari

Complexul Energetic Oltenia a avut anul trecut pierderi de 895 de milioane de lei, cu 30% mai mari față de rezultatul negativ înregistrat în 2014, când compania a avut pierderi nete de 693 milioane de lei.

CEO a decis, la mijlocul lunii martie, reducerea sau întreruperea activității în fiecare dintre sucursalele/subunitățile sale, atât în sectorul energetic, cât și în sectorul minier până la începutul lunii iulie, câd circa 2.000 de salariaţi vor începe să fie disponibilizaţi.

O parte din pierderi au fost consemnate din cauza provizioanelor constituite pentru creanţele uriaşe deţinute la diverse societăţi de stat, ele însele în insolvenţă, cărora CEO le-a livrat cărbune pe datorie. 

“Acei bani nu-i va recupera probabil niciodată”, a mai afirmat ministrul.