In China, coruptia se trateaza cu glont

In China, coruptia se trateaza cu glont

Fostul sef al Administratiei Alimentelor si Medicamentelor din China, Zheng Xiaoyu, a fost executat ieri-dimineata, pentru coruptie.

In mai, Xiaoyu fusese condamnat la moarte pentru ca a primit 850.000 dolari mita si pentru neglijenta in serviciu. El a condus institutia din 1998 pana in 2005 si a acceptat sume mari de bani de la mai multe firme, in schimbul autorizarii produselor acestora fara verificarile de rigoare. Din cauza nerespectarii standardelor de siguranta alimentara si sanitara, numeroase persoane si-au pierdut viata, ceea ce a dus la izbucnirea unui scandal de proportii.

Luna trecuta, fostul oficial, in varsta de 62 de ani, a recunoscut o parte dintre acuzatiile care i-au fost aduse, dar a considerat pedeapsa prea aspra si a facut apel, demers care a fost respins. Zheng Xiaoyu este functionarul chinez de rangul cel mai inalt executat in ultimii sapte ani, precizeaza BBC. „Grava lui iresponsabilitate in inspectiile privind siguranta farmaceutica a daunat grav intereselor statului si poporului”, a apreciat Curtea Suprema.

Directorul Zheng nu este singurul functionar din cadrul Administratiei Alimentelor si Medicamentelor condamnat la moarte. Fostul responsabil pentru omologarea medicamentelor, Cao Wenzhuang, a primit aceeasi pedeapsa, iar fostul sef al departamentului de echipamente medicale, Hao Heping, a scapat cu 15 ani de inchisoare. Unul dintre cele mai mari scandaluri in care a fost implicata institutia este cel din 2005, cand 13 bebelusi au murit dupa ce au fost hraniti cu un lapte praf fara valoare nutritionala.

Ne puteți urmări și pe Google News