Pompierii au fost nevoiți să intervină de mai multe ori pentru a lua șerpi de dimensiuni mari din orașe, ca mai apoi să îi elibereze în mediul lor natural. De cele mai multe ori, aceștia nu sunt veninoși, însă în România există și trei specii de vipere. Iată zonele unde le putem întâlni și cum arată ele.
Specialiștii avertizează că în România există trei specii de vipere, iar la nivel de Europa au fost identificate 15 specii. Deși reptilele periculoase, bloggerul Doru Panaitescu susține că viperele trebuie tratate cu înțelegere și respect și nu trebuie omorâte atunci când le întâlnești.
„Viperele trebuie tratate cu înțelegere dar și cu respect pentru calea lor de a evolua prin folosirea veninului pentru hrana si ocazional aparare. Nu fiti Chuck Norris, nu e cazul”, a scris bloggerul Doru Panaitescu pe pagina sa.
Una dintre cele mai populare din România este vipera cu corn, o specie protejată la nivel național și internațional. Această specie poate ajunge la dimensiuni de 90 - 95 de centimetri, însă dimensiunile medii de 60 - 70 de centimetri. Masculii sunt cenușii, iar femeile au nuanțe maronii, roșcate sau cărămizii. Ambele sexe au celebrul zig-zag de culoare neagră sau maro pe spate.
„Vipera cu corn are o reputație teribilă în România. 90% din oamenii cu care am interacționat personal sau prin email/Facebook care mi-au povestit că au văzut un șarpe credeau că au văzut o viperă. Din ei, peste 50% cred că au văzut o viperă cu corn”, scrie Doru Panaitescu.
Unde poți întâlni vipera cu corn
Specialiștii susțin că această specie de șarpe este iubitoare de căldură, astfel că sunt active în perioada aprilie - octombrie. În funcție de condițiile climatice, ele pot apărea încă din luna martie și pot fi întâlnire chiar și în noiembrie, dacă vremea este una caldă.
Reptilele au sângele rece, așa că ele preferă zonele însorite, stâncăriile, grohotişurile şi, uneori, marginile pădurilor de foioase. Vipera cu corn este o specie extrem de rapidă în atac, dar se deplasează relativ greu și încet.
Vipera cu corn poate fi întâlnită în Timiș, Alba, Hunedoara, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Caraș-Severin, Tulcea și Constanța.
Vipera de munte. Cum arată și în ce județe este întâlnită
Această specie mai este cunoscută și drept vipera cu cruce, vipera neagră sau năpârca. Ea este întâlnită în majoritatea zonelor din România. În țările nordice, se întâlnește la altitudini de peste 800 de metri. Vipera de munte este întâlnită și în zonele joase și de câmpie, însă lipsește din Peninsula Iberică.
„Alintată în popor și viperă cu cruce, viperă neagră, năpârcă (eronat în cazul năpârcii, deoarece năpârcile sunt de fapt șopârle fără picioare, dar popular așa se spune viperei de munte în anumite zone), această viperă are o răspândire mult mai largă în județele țării (doar în unele zone de câmpie nu o veți găsi), în rest e aproape oriunde e deal sau munte (exceptând Dobrogea)”, spune Doru Panaitescu.
Vipera de munte este extrem de populară în România, fiind prezentă mai majoritatea județelor. Excepție fac județele Botoșani, Galați, Brăila, Tulcea, Ialomița, Călărași, Constanța, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Olt și Dolj.
Vipera de stepă
Este cea de-a treia specie de viperă găsită în România, dar și cea mai puțin cunoscută. Această specie se află în declin, fiind întâlnită în puține zone. Pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării viperele de stepe au fost identificate în trei zone ale acestei arii protejate: zona Perișor - Periteașca, Grindul Sărăturile - Sfântu Gheorghe și Grindul Letea.
Vipera de stepă este activă în perioada aprilie – începutul lunii octombrie. Înainte de intrare la hibernare, când temperaturile scad, viperele de stepă ies la orele amiezii pentru creșterea temperaturii corporale, arată Marinov E. Mihai, Torok Zsolt Csaba, Doroșencu Alexandru și Kiss János Botond autorii studiului „Conservarea viperei de stepă în Rezervația Biosferei Delta Dunării”.
Specia are capul alungit și puțin mai lat decât gâtul, pupila este verticală, iar irisul este de culoare portocalie.
Județele unde este întâlnită vipera de stepă: Suceava, Botoșani, Iași, Galați, Tulcea, Cluj și Alba.